Junior Goldman Sachs-bankiers trekken grens bij 80-urige werkweek

13 april 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Klagen over een te hoge werkdruk, om vervolgens een 80-urige werkweek voor te stellen. Het klinkt als een grap, maar bij Goldman Sachs is het werkelijkheid. Junior analisten werken soms wel 105 uur per week. Zelfs als je hier zeven dagen voor uittrekt, werk je 15 uur per dag. Volgens de jonge bankiers is de situatie dan ook niet langer houdbaar.

Dit blijkt uit een intern onderzoek onder dertien medewerkers van de Amerikaanse investeringsbank. De ondervraagden werken gemiddeld 98 uur per week en slapen slechts 5 uur per nacht. De werkdruk heeft volgens de werknemers een grote impact op hun mentale en fysieke gezondheid.

De junior analisten beoordelen hun mentale gezondheid met een 2,8 en hun fysieke gezondheid met een 2,3. Voordat ze bij de bank begonnen gaven zij zichzelf respectievelijk nog een 8,8 en een 9,0.

Alle respondenten claimen tevens dat de lange werkdagen een negatieve invloed hebben op hun sociale leven. Driekwart geeft aan slachtoffer te zijn geweest van verbaal misbruik op de werkvloer. “Er was een punt waarop ik niet meer at, douchte, of iets anders deed dan werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat”, stelt een werknemer. Een ander geeft aan dat zijn lichaam constant pijn doet en hij zich neerslachtig voelt.

Eén dag gegarandeerd vrij

De medewerkers hopen dan ook op maatregelen. Op het eerste oog lijkt hun oproep niet aan dovemans oren gericht – Goldman Sachs erkent de hoge werkdruk en zegt stappen te ondernemen om de problemen aan te pakken.

De bank belooft de ‘saturday exception’ beter na te leven en zullen bepaalde taken geautomatiseerd worden. “Na een jaar corona zitten mensen er doorheen. Daarom luisteren we naar hun zorgen en nemen we verschillende maatregelen om die aan te pakken”, stelt een woordvoerder.

Desondanks kunnen er vraagtekens worden geplaatst bij de effectiviteit van die maatregelen. Goldman Sachs voerde in 2015 ook al strengere regels in qua werktijden, nadat de bankensector onder vuur kwam te liggen vanwege een aantal werkdruk-gerelateerde incidenten.

Zo overleed in 2013 de 21-jarige Motirz Erhardt, stagiair bij Bank of America, na een 72-urige werkdag onder de douche na een epileptische aanval. In 2015 overleed de 22-jarige Sarvshreshth Gupta op de parkeerplaats van Goldman Sachs na twee nachten doorhalen op kantoor.