In het kader van een steeds groter belang van data-uitwisselen ging Jeroen Broekema van de Leaders in Finance podcast in gesprek met Sander Middendorp, CEO van SBR Nexus. In een interessant gesprek werden onder meer actuele onderwerpen als marktstandaarden en duurzaamheid belicht.
Voor de wijze waarop zakelijke data digitaal kan worden uitgewisseld is er in Nederland overeenstemming tussen de overheid en het bedrijfsleven in de vorm van SBR (Standard Business Reporting). SBR Nexus ontwikkelt hiervoor samen met de overheid en de financiële sector de nationale marktstandaard.
Na zijn studie Bedrijfseconomie begon Sander Middendorp zijn professionele carrière bij de Rabobank, waar hij veel bij lokale banken in Amsterdam heeft gewerkt. Daarna werkte hij een aantal jaren voor Rabobank in Californië, waar hij in Silicon Valley het fenomeen fintech leerde kennen. Terug in Nederland werd hij Projectmanager zakelijke dienstverlening bij Rabobank in Utrecht, waar hij onder andere heeft gewerkt aan de eerste digitale Kredietstraat voor Rabobank.
De waarde van data
Daar heeft hij naar eigen zeggen uiteindelijk ook geleerd “wat de waarde van data is in de financiële sector”. Hij heeft toen op een gegeven moment de overstap gemaakt naar SBR Nexus. Middendorp licht toe: “Om voor de drie banken – ING, ABN AMRO en Rabobank – te gaan kijken hoe ze data beter kunnen benutten en de data uit de markt kunnen halen, vooral voor hun zakelijke klanten.”
Hij vertelt in dat verband dat de klanten van SBR Nexus op hun beurt “in feite” de banken zijn. “Zo simpel is het eigenlijk; onze klanten zijn de banken, maar dat zijn ook onze eigenaren. We zijn een coöperatie van de drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank. Die zijn ook vertegenwoordigd in onze raad van commissarissen. Ze doen ook de funding van het bedrijf en ze zijn tegelijkertijd ook onze klanten.”
Middendorp onderstreept het belang van de grootbanken bij het standaardiseren in data.“Ze hebben een grote impact op de markt en je hebt meteen ook de complexiteit te pakken. Het is goed om te weten dat dit concept eigenlijk al tien jaar bestaat, maar pas de laatste jaren een vlucht begint te krijgen omdat het toch complex is om een hele keten data te standaardiseren.”
Hij legt vervolgens uit dat in die keten verschillende partijen actief zijn zoals de stakeholders en de banken aan de ene kant, maar dat de data ook ergens vandaan moet komen. “De data komt uit een heel andere hoek; die komt bij ondernemers vandaan, en hun dienstverleners en accountants.”
Implementatie
Volgens Middendorp is het een tijdrovend proces om iedereen – banken, accountants – mee te krijgen, met name bij de implementatie van een product. Hij illustreert het aan de hand van de jaarrekening. “Bij de jaarrekening zijn meer variabelen en als je gaat digitaliseren moet je wel weten wat je wil. Want je kan niet tegen die computer zeggen: ‘Interpreteer jij even wat erin moet’.”
“Dus je moet veel meer weten als ‘wat heb ik nou nodig per klant aan data en informatie om mijn processen te laten werken?’” Dat is “een heel lang proces”, legt hij uit. “Dat is toch niet zo makkelijk als je denkt. Dan krijg je heel veel discussies over ‘ik wil dat of dat veldje’.” Hij geeft een voorbeeld: “De eerste dataset die wij uitvroegen bij klanten waren 14.000 velden van een jaarrapport.”
Gevraagd naar de behoefte van banken aan informatie in de context van jaarcijfers geeft hij een duidelijk en interessant antwoord: “Banken hebben heel veel behoefte aan informatie en die informatie is in principe allemaal beschikbaar. Maar die zit allemaal in het systeem bij een accountant. Wat je moet organiseren, is dat je er toegang tot krijgt.”
Daar lijkt dan ook de crux te zitten, want volgens Middendorp hebben de banken die informatie zelf niet. “Ze denken wel dat ze heel veel hebben, maar als iedereen morgen stopt met informatie aanleveren naar de bank omdat ze geen zin meer hebben of niet willen, dan droogt het allemaal vrij snel op.” Daar komt volgens hem de expertise van SBR Nexus om de hoek kijken. “Wij verzorgen die toegang tot de informatie en dat kan je eigenlijk alleen maar doen met een standaard. Als je dat niet doet wordt het heel ingewikkeld.”
Toonaangevend
Overigens is Nederland volgens hem toonaangevend op het gebied van SBR. “Wij lopen in Nederland voor”, zegt hij. “Het SBR-concept is een origineel concept dat door de overheid is geïnitieerd om de rapportagelasten van ondernemers richting de overheid te verminderen. Het wordt ook gebruikt voor de Belastingdienst en KVK. Je ziet wel dat wij als klein landje hoog gedigitaliseerd zijn, de wil hebben om efficiënt te werken.”
Een ander speerpunt voor SBR Nexus is duurzaamheid. Vorig jaar zijn ze gestart met het kijken naar duurzaamheidsdata. “Ook op verzoek vanuit de bank”, vertelt Middendorp. “Banken denken veel vanuit risico, en duurzaamheid wordt gezien als risico. Dat zien we nu met bosbranden. Als jij daar je spulletjes hebt staan en de boel brandt af, dan heb je risico.”
“De eerste dataset die wij uitvroegen bij klanten waren 14.000 velden van een jaarrapport.”
Hij stelt vast dat er “heel veel standaarden” zijn die te maken hebben met duurzaamheid en CO2-besparing. “Er is een lijstje van zes of zeven dingen, ESG, GRI, allemaal standaarden, maar allemaal macro en zonder context. Iedereen maakt mooie leaflets: ‘Kijk eens hoe duurzaam wij zijn’, maar het ontbreekt aan vergelijkingsmateriaal.”
Daarom zijn ze gestart met een indeling voor vastgoed als concreet voorbeeld. Middendorp: “In vastgoed hebben we een taxonomie gemaakt voor duurzaamheid, voor panden. Dus de duurzaamheid van een pand. Dat is voor iedereen prettig want dan kun je meten: ‘Hangt er ledverlichting in? Kunnen er zonnepanelen op? Zit er dubbel glas in?’”
Dat ze met vastgoed zijn begonnen heeft ook een pragmatisch motief. “Dat is overzichtelijker”, aldus Middendorp. “Dan heb je ook een hoge impact, zeker voor de financiële sector. Dat is ook de drive om het te willen doen; mensen moeten er ook wel zin in hebben. Vervolgens pak je een steeds complexer iets.”
Meehelpen met transitie
Middendorp vindt “het onderwerp sustainability bijster interessant”. Het voordeel van data over duurzaamheid is volgens hem het feit dat er nog niet zo veel over is. “We kunnen meteen beginnen met data, er zijn niet allerlei documentjes waar het vastligt en dergelijke. De legacy is wat minder. Dus je kan daar meteen goed starten met elkaar. Het lijkt me ‘cool’ als je als financiële sector zegt: ‘Wij gaan meehelpen met die transitie’, dan zou het wel goed zijn om daar nu al met elkaar over na te denken.”
Hij vindt het belangrijk om een bijdrage te kunnen leveren en sluit ook af in positieve zin. “Hiermee kan je ook nog een beetje impact realiseren en kan je daarnaast laten zien wat het doet als je op een goede manier met die data en die datastandaarden omgaat. Dan heb je ook nog een goed gevoel erbij.”
Luister hier de volledige aflevering.