Hard werken, elkaar vertrouwen, ‘fun and fair’; begrippen en associaties die elkaar kunnen versterken en die lijken te passen bij het (werkzame) leven van Yorick Naeff, CEO van beleggingsplatform BUX. Jeroen Broekema van de Leaders in Finance-podcast ging het gesprek met hem aan.
Naeff (38) groeide op in Amsterdam, waar hij voorafgaand aan zijn professionele carrière bedrijfskunde studeerde aan de UvA. Na zijn studie ging hij aan de slag bij ING, waar hij verschillende functies bekleedde in Nederland en in het buitenland. Na de ING-periode stapte hij over naar BUX, waar hij inmiddels ruim zeven jaar actief is, onder meer als COO, CEO van BUX UK, en sinds dit jaar als CEO van het gehele fintech-bedrijf.
De financiële paplepel
Zijn belangstelling voor de financiële wereld lijkt in zijn genen te zitten als hij vertelt over zijn grootouders, die een prominente rol hebben gespeeld in zijn jeugd. “Mijn grootvader was zelf ook bankdirecteur”, vertelt hij. “Hij was directeur van de bank Labouchere. Ik denk dat daar ook mijn interesse in de financiële dienstverlening vandaan komt.”
De echt serieuze belangstelling voor de financiële sector ontstond tijdens zijn twee studies, bedrijfskunde en communicatiewetenschappen. Hij moest voor bedrijfskunde veel casussen uit de financiële wereld uitwerken. “Die vond ik heel interessant. Misschien is het ook een beetje self-fulfilling prophecy, want mijn grootvader hielp mij soms met de studie en daar ging ik dan een beetje mee sparren. Daardoor bloeide een soort liefde op voor de financiële dienstverlening.”
Nog tijdens zijn studie kreeg hij bij ING de kans om via een stage in Australië ervaring op te doen. Uiteindelijk heeft hij ruim vijf jaar bij ING gewerkt, waar hij met veel plezier op terugkijkt. “Ik vind het nog steeds een fantastisch bedrijf. Maar op gegeven moment wil je dingen zelf bouwen en bij ING zit je echt op een oil tanker. Een hele grote impact ga je als één persoon niet echt hebben.”
Hij kwam toen voor de keuze te staan of hij “echt bankier” zou worden of iets anders zou gaan doen. “Toen dacht ik: als ik dan toch iets anders ga doen, dan ga ik iets doen wat mij veel energie geeft. Dat betekende dus echt iets opbouwen, eindverantwoordelijkheid nemen, en echt die speedboot worden. Dus toen kreeg ik de mogelijkheid om BUX te bouwen.”
Mobiele generatie
BUX is volgens Naeff vooral een platform dat – in eerste instantie – wordt gebruikt door een relatief jongere groep mensen met interesse voor beleggen. Hij heeft daar wel een verklaring voor: “Dat heeft te maken met de lage interest rate. Daardoor worden ze gepusht om dingen in eigen handen te nemen. Als je geen rente meer krijgt op je spaarrekening, dan moet je toch naar andere mogelijkheden kijken.”
“Crypto currencies is natuurlijk iets dat veelvuldig in het nieuws is, maar ook gewoon beleggen”, gaat Naeff door. “Dat is heel belangrijk. Dus wij zien voornamelijk dat de Millennials, maar ook de Gen-C, (C staat voor connected, computerised en clicking, red.) met een gemiddelde leeftijd van ongeveer dertig jaar, bij ons platform komen om te beginnen.”
Het heeft hem daarbij “verrast” hoe trouw ze zijn als klant. “Als je het hebt over een mobiele generatie, bijvoorbeeld als je kijkt naar de cijfers bij gamers, dan zie je dat daar toch een hele grote outflow is aan gebruikers in de beginfase.” Die is er ook wel bij BUX, maar veel minder dan verwacht, zegt Naeff. “Je ziet toch wel dat een groot percentage heel lang actief blijft. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de aard van het product.”
BUX is hard gegroeid en inmiddels actief in zes landen. Volgens Naeff wil het platform voor het einde van het jaar ook naar andere landen gaan kijken. Om groei te realiseren moet je investeren en daarvoor is kapitaal nodig. Daarom zijn er meerdere succesvolle investeringsrondes gehouden, stelt hij. “Je wilt groeikapitaal aantrekken om het bedrijf succesvol te maken. Een andere belangrijke reden is kennis en ervaring aan boord halen, vooral met het oog op internationale groei.”
Vertrouwen
Hij benadrukt ook het belang van een goede teamspirit en het vertrouwen dat je als leider moet hebben in het team. “Het hele team van BUX is tot de dag van vandaag een senior team dat weet wat ze moeten doen. Ze hebben allemaal meer dan tien jaar ervaring in de industrie. Dan moet je er vertrouwen in hebben en dat heb ik.”
Over zijn stijl van leidinggeven, en dat hij daarbij mensen het vertrouwen geeft om te doen wat ze moeten doen, zegt hij iets interessants: “Er moet gewoon keihard gewerkt worden en ‘it’s crunch time’.” Meteen nuanceert hij deze uitspraak. “Aan de andere kant van het spectrum is het niet per se het vertrouwen in mensen hebben, maar de pure ‘fun factor’. Het gewoon lol hebben in je werk. Er hoeft over het algemeen niet keihard gewerkt te worden. Je moet er een balans in vinden.
“Ik weet eigenlijk heel weinig van heel veel.”
Het hoeft voor hem dan ook niet zo extreem te worden dat het een soort van “militaire operatie” wordt. “Ik probeer er een beetje middenin te zitten”, meent hij. “De twee woorden die ik altijd gebruik voor onze bedrijfscultuur zijn ‘fun’ en ‘fair’. Het werk moet leuk zijn, maar we zijn wel fair naar elkaar toe. Die fairness reflecteert zich ook in de momenten dat er gewoon keihard gewerkt moet worden.”
Hard werken is voor Naeff nooit een probleem (geweest). Al vroeg in zijn jonge leven heeft hij verschillende (bij)banen gehad. “Ik ben niet schuw om hard te werken, ik ben niet schuw om met mijn voeten in de modder plaats te nemen en met de teams gewoon keihard te gaan knallen. Ik heb geen moeite met ‘all-nighters’; het is toch een bepaalde mentaliteit die je van huis uit meekrijgt en waar ik trots op ben.”
Specialisme
Binnen BUX ziet hij zichzelf als een soort van generalist die van heel veel zaken iets weet, maar niet altijd genoeg – of zoals hij het zelf zegt: “Ik weet eigenlijk heel weinig van heel veel.” Daarom heeft hij specialisten om zich heen. “Er is een marktspecialist, een productspecialist, die kennen hun domein als geen ander. Mijn kracht is om die mensen om me heen te verzamelen en hen echt die extra mile te laten gaan.”
Uiteraard stelt Broekema hem nog de loopbaanadviesvraag of hij nog tips heeft voor mensen die gaan werken in de financiële sector. Het antwoord van Naeff getuigt van zijn ‘no-nonsense karakter’. “Ga het doen, ga proberen te werken en als het je niet bevalt, maak de keuze om gewoon te switchen. Wees transparant over je gevoel van het bedrijf. Ga niet te lang blijven hangen, het leven is te kort.”
Luister hier de volledige aflevering.