ING’er Evelien Witlox gaat Europees CBDC-project leiden

16 november 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Evelien Witlox, de huidig Global Director Payments bij ING, gaat leiding geven aan het ‘digitale europrogramma’ van de Europese Centrale Bank. De ECB gaf in juli groen licht voor een tweejarig onderzoek naar de mogelijkheden om een eigen digitale euromunt op de markt te brengen.

Als programmanager zal Witlox leiding geven aan dit onderzoek. Tevens treedt zij toe tot het senior managementteam van het Directorate General Market Infrastructure en Payments van de ECB. Het onderzoek zelf is bedoeld om alle mogelijke struikelblokken weg te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwerp van een digitale munt die aan alle verschillende eisen voldoet van de 19 EU-lidstaten, maar ook een digitale munt die de financiële stabiliteit van het monetaire beleid niet schaadt.

Negentien meningen

In de Leaders of Finance-podcast deelde Teunis Brosens, Hoofdeconoom Digitale Zaken bij ING, onlangs zijn visie over de Centrale Bank Digital Currency (CBDC). Volgens de ING’er bestaat de discussie al langere tijd (of centrale banken een digitale munt moeten uitbrengen), maar is deze in een stroomversnelling geraakt toen ook Facebook bekendmaakte een digitale munt (Diem) uit te willen brengen. “Centrale banken schrokken omdat Facebook 2,4 miljard gebruikers heeft. Banken staan wellicht buitenspel als de Diem een succes blijkt”, gaf hij aan.

Inmiddels is ook duidelijk dat China sinds 2014 systematisch aan het bouwen is aan een eigen digitale munt. Centrale banken in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten blijven daarmee achter in de race. Volgens Brosens vindt bijvoorbeeld DNB de digitale munt een interessant en positief onderwerp, maar is men nog bezig om meer helderheid te verschaffen over problemen die nog opgelost moeten worden.

Brosens gaf in de podcast aan niet te verwachten dat er snel een Europese digitale munt komt. “Ondanks de euro zijn centrale banken in Europa totaal niet eensgezind over de komst van een mogelijke CBDC. In Europa heb je 19 lidstaten die elk hun zegje willen doen, China heeft daar geen last van en daarom lopen ze ook voor. In Europa trapt de Bundesbank bijvoorbeeld op de rem en richt Frankrijk zich volledig op de wholesale-kant om hun invloed in Afrika te behouden.”

Opleidingsinstituut

Overigens kan het vertrek van Witlox naar de ECB als bevestiging gezien worden van het ‘ING-opleidingsinstituut’. Witlox is namelijk bepaald niet de eerste ING-topbestuurder die aan een nieuwe uitdaging begint. Roel Louwhoff vertrok in juni naar Standard Chartered, Ralph Hamers maakte vorig jaar een transfer naar het Zwitserse UBS, stapte Roland Boekhout in 2019 over naar het Duitse Commerzbank en haalde Rabobank CFO Bas Brouwers en innovatiedirecteur Bart Leurs bij ING weg.

Tevens hebben Lars Kramer (CFO bij ABN AMRO), Martijn Gribnau (de Volksbank-CEO), Thomas Eterman (CCO bij BNG Bank) en Maarten Edixhoven (CEO bij Van Lanschot Kempen) allen een verleden bij ING.