Het zijn drukke tijden voor Ernst Beskers en Jeroen Broekema: de oprichters van Leaders in Finance Events organiseerden in korte tijd niet één, maar twee AML-events. Tijd om even op adem te komen hebben ze niet, het sustainable finance event staat immers alweer voor deur. Tijd om even terug te blikken hebben ze gelukkig wel. Banken.nl sprak het tweetal: wat is hen bijgebleven en wat kunnen we in de nabije toekomst nog meer van ze verwachten?
“Het was de afgelopen periode soms inderdaad even kunst- en vliegwerk”, trapt Beskers af. Na het lanceren van de Leaders in Finance Academy begonnen Beskers en Broekema vorig jaar ook met Leaders in Finance Events (LIFE). De vuurdoop werd beleefd met het AML-evenement in Duin Kruidberg. “Dit jaar wilden we dat succes overtreffen.”
“Of dat gelukt is?”, lacht Broekema. “In kwantiteit sowieso, de kwalitatieve beoordeling laat ik liever over aan onze bezoekers.” Die bezoekers kwamen van heinde en ver – naast het ‘standaard’ Nederlandse AML-event organiseerde het tweetal namelijk ook een internationale editie in Brussel. Het duo werd daarbij versterkt door Tom van den Dool, die inmiddels niet meer uit het team is weg te denken.
Twee events in twee weken tijd over hetzelfde onderwerp: anti-witwassen. Dat klinkt wellicht repetitief, maar wat betreft Beskers betreft zijn ze er goed in geslaagd zijn om flink te variëren qua inhoud.
“Vrij gemakkelijk zelfs”, stelt hij. “Het Brusselse event had natuurlijk een internationale insteek. Tegelijkertijd zijn er de afgelopen periode zóveel AML-onderzoeksverslagen gepubliceerd dat we niet lang hoefden na te denken hoe we het Nederlandse evenement wilden vormgeven.”
Veilig, luchtig én kritisch
Maar wat is Beskers en Broekema zelf bijgebleven? Wat Broekema betreft vooral de keynote-speeches van Jason Sharman en Oliver Bullough bij de Brusselse editie. “Zeer interessante, overtuigende én scherpe verhalen. Sharman gooide echt een knuppel in het hoenderhok met zijn twee opties hoe we de strijd tegen witwassen beter kunnen vormgeven: óf opgeven, óf een bounty-systeem invoeren. Je merkte echt dat de zaal even stilviel.”
Niet dat Broekema die sceptische visie van Sharman deelt, maar het zette volgens hem wel de bezoekers aan om anders naar de AML-aanpak te kijken. “En dat is belangrijk, omdat je – door de waan van de dag – wordt meegesleurd in een bepaald geldend paradigma. Ik denk dat het goed is om het bestaande paradigma altijd kritisch te blijven evalueren.”
Beskers moet daarentegen juist vooral terugdenken aan het Nederlandse event. Hij benadrukt dat er veel is gebeurd in de Nederlandse anti-witwassector. “Denk aan de bunq-DNB-rechtszaak, de toenemende mate van regulering in de cryptosector, maar uiteraard ook aan het DNB-rapport ‘Van herstel naar balans’, waarin de toezichthouder onder andere meer ruimte biedt voor technologische innovatieve oplossingen.”
Beskers merkte dat er echt behoefte was om al deze onderwerpen te bespreken. “Jort Kelder was daarin de ideale host. Hij was in staat om een veilige, kritische maar ook luchtige sfeer te creëren waardoor iedereen zich vrij leek te voelen om de discussie aan te gaan.”
Wat Beskers betreft sprong het debat omtrent het DNB-rapport er al helemaal uit. “Wel of geen gerichte risicogebaseerde AML-aanpak en het toepassen van technologische innovatieve oplossingen – er is de afgelopen jaren veel om te doen geweest. Je proefde echt de opluchting in de zaal toen de visiewijziging van DNB ter sprake kwam."
Kenniscentrum
Genoeg teruggeblikt, stelt het tweetal. Tijd om naar de toekomst te kijken. “Een toekomst vol met events”, lacht Beskers. Zo staat op 26 januari alweer het Sustainable Finance Event op de planning.
“De financiële wereld is fascinerend en vormt de spil in ontwikkeling op zoveel verschillende manieren."
“We hebben met de Leaders in Finance Academy onlangs een podcastserie uitgebracht over de rol van financiële sector bij de verduurzaming van de samenleving. Dit evenement is daar echt een verlengstuk van. Sustainable finance is één van belangrijkste thema's binnen de financiële sector voor de aankomende decennia. Wij hopen met het event een positieve bijdrage te kunnen leveren aan dit proces.”
Daarnaast wil het tweetal volgend jaar wederom AML-events organiseren. “De sector is aan sterke verandering onderhevig en we volgen de nieuwe ontwikkelen op de voet zodat we opnieuw een actueel programma kunnen samenstellen”, legt Broekema uit. “In ieder geval zal het een mix blijven van sprekers vanuit publieke en private partijen.”
En ook voor de langere termijn ontbreekt het de twee niet aan ambities en ideeën. “De financiële wereld is fascinerend en vormt de spil in ontwikkeling op zoveel verschillende manieren”, aldus Beskers.
“AML en sustainable finance zijn slechts twee segmenten”, voegt Broekema toe. “Aan ons om te bepalen in welk onderwerp we ons de volgende keer vastbijten en daarbij luisteren we uiteraard goed naar de behoefte in de sector.