Krik Gunning (Fourthline): ‘Onze techniek maakt mensen weer belangrijk’
Het zijn de woorden van Jason Sharman die Fourthline-CEO Krik Gunning het meest zijn bijgebleven van het Leaders in Finance AML Event in Brussel. De Britse academicus betoogde dat er in de oorlog tegen witwassen twee opties zijn: erkennen dat de strijd kansloos is en de handdoek in de ring gooien, óf het algehele AML-systeem vervangen met een ‘bounty-systeem’, waarin private partijen beloond worden voor het opsporen van witgewassen geld.
Een conclusie die hard binnenkwam in de zaal, ook bij Gunning. Al is de Fourthline-CEO een stuk positiever over hoe de strijd tegen witwassen ervoor staat.
“Het verhaal van Sharman was inspirerend, niet omdat ik zijn visie deel, maar omdat zijn betoog de sector wakker schudt. Het vormt echt een startpunt van een essentiële discussie of het huidige AML-systeem een kans van slagen heeft.”
En die discussie komt volgens Gunning gelegen. Zo publiceerde De Nederlandsche Bank onlangs het rapport 'Van Herstel naar Balans', waarin de toezichthouder een risk-based benadering propageert.
Simpel uitgelegd stelt de toezichthouder dat banken technologieën zoals artificial intelligence en machine learning mogen inzetten om de low-riskgevallen zo efficiënt mogelijk te analyseren, waardoor tijd én mankracht vrijkomt om de high-riskprofielen beter te onderzoeken.
Koren op de molen van Fourthline dus. Als AML-fintech is het bedrijf gespecialiseerd in het uitvoeren van KYC checks met een end-to-end KYC-oplossing van hoog niveau.
Volgens Gunning laten de reacties vanuit de sector op de bunq-rechtszaak – veelal op anonieme basis – een breder gedragen wens zien om de AML-keten efficiënter in te richten. “Vanuit Fourthline én vanuit de financiële sector ben ik dan ook erg blij dat DNB ervoor gekozen heeft om de techniek te omarmen.”
Rules of engagement
De toezichthouder heeft met het rapport de ‘rules of engagement’ gecreëerd, waaraan elke zichzelf respecterende AML-techpartij moet voldoen, stelt Gunning. “Wij staan daar volledig achter. Met onze techniek kunnen banken de repetitieve low-riskprocessen automatiseren.”
“Je moet onze tool echter bovenal zien als een middel om ruimte te creëren elders in de AML-keten”, legt hij uit. “Met name bij de high-riskgevallen kunnen we niet zonder menselijke experts, onze techniek stelt banken in staat om mensen in te zetten waar ze ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben. Onze techniek maakt mensen weer belangrijk.”
Sowieso is Gunning van mening dat techniek en de financiële sector an sich niet alles kunnen oplossen. “De financiële sector ziet maar een klein deel van de zwartgeldstromen. Olivier Bullough (naast Jason Sharman keynote spreker op het event, red.) vertelde dat criminelen onder meer via toeristen en de retailsector hun geld witwassen, daar hebben wij bijvoorbeeld helemaal geen controle over.”
Hij wijst er tevens op dat de grootbanken in Nederland jaarlijks meer dan één miljard euro uitgeven om hun AML-afdelingen op orde te brengen. “In dezelfde periode is het budget van de opsporingsdiensten niet of nauwelijks toegenomen. Ik denk dat we ons moeten afvragen of er niet andere sectoren in de maatschappij zijn die meer kunnen doen om dit probleem op te lossen.”
Het bounty-systeem van Sharman kan daarbij volgens Gunning helpen, mits uitgevoerd door publieke partijen. Hij beargumenteert dat opsporingsdiensten al jarenlang met tekorten in het budget en mankracht kampen, waardoor ze niet in staat zijn alle meldingen te onderzoeken die vanuit de financiële sector doorgestuurd worden.
“Met een dergelijk systeem creëer je een financieel model waardoor het ook echt weer aantrekkelijk wordt om zwart geld op te sporen”, geeft hij aan.
Van weeskind tot ‘boardroomtalk’
Overigens is het positivisme van Gunning niet alleen te verklaren vanuit de paradigmaverschuiving bij DNB en de rol die Fourthline daarin kan spelen. De algehele ontwikkeling van technologie én de stand van zaken binnen het antiwitwaslandschap spelen daarin net zo goed een rol.
“De bereidwilligheid om witwassen aan te pakken is echt behoorlijk toegenomen.”
“De afgelopen jaren heeft de techniek zich zo ontzettend snel ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de smartphone, maar ook aan technieken zoals AI en cloud computing. We kunnen tegenwoordig dingen die tien tot vijftien jaar geleden simpelweg fysiek onmogelijk waren. Het zijn tevens stuk voor stuk technologieën waar de KYC-sector ontzettend veel baat bij heeft.”
Daarnaast spelen KYC- en AML-onderwerpen volgens de CEO van Fourthline een steeds belangrijkere rol binnen de financiële sector. “KYC was vroeger het weeskindje waar niemand zich om wilde bekommeren. Tegenwoordig wordt er veelvuldig over gesproken binnen de bestuurskamers van banken. De bereidwilligheid om het probleem aan te pakken is de afgelopen tijd echt behoorlijk toegenomen.”
Het Leaders in Finance AML Event is daar een goed voorbeeld van. “Overal uit Europa zijn mensen samengekomen hier in Brussel. Men ziet er de noodzaak van in om met z’n allen over dit onderwerp te praten.”
“De strijd tegen financiële criminaliteit moet ook over grenzen heengaan”, benadrukt hij. “Criminelen stoppen natuurlijk ook niet bij de grens. Het delen van kennis over trends of de modus operandi, dát is voor mij echt de eye opener van dit event. Als je dat op Europees gebied doet, geloof ik echt dat er iets goeds uit kan komen.”