Er werd al een tijdje voor gevreesd: Transactiemonitoring Nederland heeft een behoorlijke reorganisatie aangekondigd.
De reorganisatie heeft alles te maken met de nieuwe Europese Anti-Money Laundering Regulation (AMLR) die in juli 2027 in werking treedt. Deze wet verbiedt namelijk dat banken zonder reden gezamenlijk onderzoek mogen doen naar klanten, terwijl het idee achter TMNL juist draait om het delen van klantgegevens om witwassen efficiënter te kunnen bestrijden.
Het anti-witwasinitiatief van ING, Rabobank, ABN AMRO, de Volksbank en Triodos kondigde in mei dan ook al aan dat het de eigen toekomst zou onderzoeken. En dat onderzoek komt met een duidelijke conclusie: TMNL zal opnieuw naar de tekentafel moeten.
“Er wordt nu begonnen met de planning en het herontwerp van TMNL”, legt de organisatie uit. “Het herontwerp van TMNL zal resulteren in een verandering van focus, personeelsbezetting en structuur van TMNL. Dit gebeurt in volledige samenwerking met alle belangrijke belanghebbenden.”
“Als onderdeel daarvan zal TMNL de komende periode haar bestaande activiteiten en capaciteiten afbouwen”, vervolgt het anti-witwasinitiatief. “Omdat dit een aanzienlijke impact zal hebben op de mensen die momenteel bij TMNL werkzaam zijn, worden deze stappen zorgvuldig en met aandacht doorlopen.”
TMNL benadrukt dat het enige tijd zal duren voordat de organisatie zich heeft aangepast aan de nieuwe AMLR-verordening, te meer omdat de precieze details van wat daarvoor nodig is nog niet volledig duidelijk zijn.
Bancair sleepnet
De (voorlopige?) afschaling van TMNL zal niet door iedereen even rouwig worden ontvangen. Privacy-organisaties hebben sinds de oprichting in 2020 namelijk al kritiek op de opzet van TMNL. Zo noemde de Autoriteit Persoonsgegevens de gezamenlijke witwasaanpak een ‘bancair sleepnet’, wat discriminatie en uitsluiting in de hand zou werken.