ING en ABN AMRO laten winstmarges hypotheken dalen

27 september 2013 Banken.nl

De gemiddelde extra winstmarge op nieuwe hypotheken is aan het dalen. Banken schroeven de extra winstmarge op de hypotheekrente langzaam terug. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis (VEH). De daling was vooral goed zichtbaar bij ING en ABN AMRO, die hun hypotheekrente lieten zaken tot het niveau van marktleider Rabobank.

Opheffen verbod op prijsleiderschap voor ING heeft effect

Tot november 2012 gold een prijsleiderschapsverbod voor ING waardoor de bank met haar hypotheekrente niet tot de gunstigste rentes mocht behoren. Na het opheffen van dit verbod is de hypotheekrente van ING gedaald tot op het niveau van Rabobank. Het prijsleiderschapsverbod geldt nog wel voor ABN AMRO. ABN AMRO volgt echter de rente van ING op de voet met als gevolg dat deze ook op gelijke hoogte is gekomen met marktleider Rabobank. ING is nu de tweede hypotheekverstrekker van Nederland, na Rabobank, maar voor ABN AMRO.

VEH - Rentes 3 grootbanken

Tijdens de bekendmaking van de halfjaarcijfers maakte SNS bekend ook de hypotheekrente te verlagen, tot onder het niveau van de traditionele grootbanken. De bank heeft de ambitie om haar marktaandeel op de hypotheekmarkt weer terug te brengen op traditioneel niveau.

Gebrek aan concurrentie nog steeds te hoog

In de afgelopen maanden berekenen banken en andere hypotheekverstrekkers de hogere rente die zij betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt niet door aan hun klanten. Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten, of die hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente. In juli daalde deze winstopslag naar gemiddeld 0,67 procentpunt. Dat meldt VEH op bais van de Rentebarometer. Toch is deze extra winst door het gebrek aan concurrentie tussen banken nog steeds te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis.

VEH - Hypotheekmarkt daalt

Volgens VEH kan de op te richten Nationale Hypotheek Instelling (NHI) een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt.