IBAN-Naam check wordt dit jaar nog ingevoerd

09 februari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

In 2017 zal de IBAN-Naam Check worden ingevoerd. Wanneer consumenten geld overmaken zal automatisch gecontroleerd worden of het rekeningnummer bij de naam van de begunstigde past. Zo niet, dan krijgt de overboekende klant een waarschuwing. Doel is het vermijden van verkeerde overboekingen en het tegenwerken van fraude met geldtransacties.

Tot voor kort controleerden Nederlandse banken niet of overboekingen klopten door te checken of rekeningnummers hoorden bij de opgegeven naam. Wanneer klanten per abuis verkeerde overboekingen deden, leidde dit veelal tot nare situaties. Terugvorderen van bedragen bij begunstigen was namelijk alleen mogelijk wanneer deze begunstigden hieraan meewerkten.

IBAN-Naam check wordt dit jaar nog ingevoerd

Recentelijk maakte Betaalvereniging Nederland in het TV programma Opgelicht?! bekend de nieuwe naamcheck, die reeds in 2016 - in het kader van hun eigen innovatieprogramma - door Rabobank werd ontwikkeld te gaan invoeren. Doel is het voorkomen van verkeerde overboekingen en het tegengaan van fraude met geldtransacties. Afgelopen september was het TV programma bovendien een petitie gestart om 40.000 handtekeningen te verzamelen.*

Mede door de gerichte aandacht en de ontwikkelinspanningen van Rabobank zal de IBAN-Naam controle nog dit jaar gebruikt kunnen gaan worden. Gepland is de automatische controle in maart en juni dit jaar te gaan invoeren en later krijgen ook andere banken toegang tot het systeem. De IBAN-Naam Check houdt in dat bij een overboeking gecheckt wordt of de ingevulde naam matcht met het ingevulde IBAN-nummer. Als er geen match is, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing.

De IBAN-Naam Check werkt voorlopig alleen bij Nederlandse IBAN’s. Wanneer een (buitenlandse) IBAN niet kan worden gecontroleerd, krijgt de klant daar een melding van.

* De jarenlange aandacht van de Consumentenbond en AVROTROS Opgelicht?! voor dit onderwerp zijn mede aanleiding geweest voor de banken om in 2016 onderzoek te doen naar de omvang en oorzaken van verkeerde overboekingen.