Bunq maakt API toegankelijk voor derden en betreedt Duitse markt

10 maart 2017 Banken.nl

Bancair IT-bedrijf Bunq heeft als eerste organisatie in de Nederlandse bankensector zijn computercode of API toegankelijk gemaakt voor derden. Zakelijke en particuliere klanten kunnen gebruik maken van de API om hun eigen applicaties te bouwen, op basis van de technologie van de mobiele bank. 

Derden toegang geven tot de IT-systemen en computercodes is in de bankensector verre van normaal. Toch heeft de jongste bancaire speler van Nederland Bunq een Public API gelanceerd. Een API is de basis van het IT-systeem van een organisatie die computerprogramma’s gebruiken om met elkaar te communiceren. Een Public API is ook toegankelijk voor derden, zodat zij deze basis kunnen gebruiken om daarop eigen applicaties te bouwen. 

Bunq-oprichter Ali Niknam vertelt tegenover het FD: “Als je met een bankenbril kijkt is dit een bijzondere stap, maar wij zijn in eerste instantie een IT-bedrijf. Voor ons voelt dit heel logisch.” De API is toegankelijk gemaakt voor zowel particuliere als zakelijke klanten van het bancaire IT-bedrijf, dat zich vooral richt op mobiele betaalrekeningen. De ontwikkelaars betalen een vast bedrag per maand voor iedere applicatie die zij bouwen op basis van de Public API.

Bunq - API

Voor mensen die zelf geen applicatieontwikkelaar zijn, is het misschien lastig om een beeld te vormen van wat men met een Public API kan. Er zijn verschillende voorbeelden te noemen, zoals een digitaal kasboek, maar ook stelt de API gebruikers in staat om betalingen op te zetten en betaalpassen te beheren. Ook werkte Bunq al samen met verschillende marktpartijen om koppelingen te ontwikkelen, zoals met de boekhoudprogramma’s van Exact, Moneybird en Informer en met verschillende betaalsystemen, bioscoopketen Pathé en verzekeraar Reaal.

Voorsprong

Met de lancering van een Public API neemt Bunq een voorsprong op de rest van de bankensector als het op de invoering van PSD2 aankomt. Deze Europese wetgeving zorgt ervoor dat banken en andere financiële dienstverleners hun systemen moeten openen om een meer gelijkwaardig speelveld te creëren in de Europese financiële markten. Niknam benadrukt dat gebruikers van de Public API alleen toegang tot persoonlijke data kunnen krijgen, wanneer daar toestemming voor wordt gegeven door die persoon. 

Duitstalige landen

De mobiele bank had ook een andere aankondiging: het FinTech-bedrijf heeft zijn apps en websites vertaalt naar het Duits, met het doel om de Duitse en Oostenrijkse markt te betreden. De aanpak daarbij is rustig en verkennend, volgens Niknam, net als bij de start in Nederland.

Meer over bunq
Profielpagina
bunq is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.