Bank voor de Klas leert jeugd verstandige omgang met geld
Deze week (27 t/m 31 maart), tijdens ‘de Week van het Geld’, bieden Nederlandse banken samen een financieel gastlesprogramma aan voor het basisonderwijs. Onder de noemer ‘Bank voor de klas’ leren scholieren van alles over verstandig omgaan met geld.
“Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!” Dat stelt Platform Wijzer in Geldzaken, organisator van de jaarlijkse themaweek ‘de Week van het Geld’. Een van de onderdelen van de themaweek is Bank voor de klas, een project van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Bank voor de klas
In het kader van Bank voor de klas verzorgen ook deze editie weer duizenden enthousiaste bankmedewerkers gastlessen aan basisschoolleerlingen uit heel Nederland in de groepen 6 t/m 8 van het basisonderwijs. Tijdens deze gastlessen leren scholieren van alles over verstandig omgaan met geld. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen al jong leren omgaan met geld, ze daar op volwassen leeftijd profijt van hebben. Bank voor de klas maakt kinderen op een speelse manier bewust van financiële keuzes waar ze voor komen te staan.*
“Financiële educatie zou verankerd moeten worden in het onderwijs. Op dit moment heeft financiële educatie nog geen vaste plek in het onderwijs. Daardoor krijgen leerlingen de stof alleen als onderdeel van andere vakken zoals rekenen”, aldus de NVB. Om die reden ontwikkelde NVB Bank voor de klas. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van het educatieve spel Cash Quiz.
Lees ook:
- Week van het Geld: maakt geld kinderen gelukkig?
- 75% van de kinderen heeft liever volle spaarpot dan veel spullen
- 8 op de 10 ouders checkt regelmatig bankrekening kind
* Dat de gastlessen effect hebben, is gebleken. Het Nibud heeft in 2016 het bereik en de effecten van het project onderzocht. De opzet en resultaten van deze metingen zijn hier te vinden.