BLG Wonen: 44% van de flexwerkers durft geen huis te kopen
Ondanks verschillende initiatieven om flexwerkers een betere uitgangspositie te geven op de woningmarkt ziet de flexwerker nog altijd weinig mogelijkheden om zonder vast contract een hypotheek te krijgen. Uit onderzoek van BLG Wonen blijkt dat 70% van de flexwerkers zich niet op het kopen van een huis oriënteert totdat ze een vast contract hebben.
In de beleving van veel flexwerkers zijn er maar weinig mogelijkheden om een eigen woning te kopen als je geen vast contract hebt. BLG-directeur Rein Wispelweij: “Inmiddels heeft 35% van de Nederlanders een flexibel contract. En toch denkt men in Nederland dat het kopen van een huis nog steeds afhangt van je vaste dienstverband. In het flexonderzoek geeft bijna de helft (44%) aan, ook geen huis te durven kopen. En dat is jammer, want er zijn wél mogelijkheden.”
“Het kan niet zo zijn dat het hebben van een vast contract doorslaggevend is voor het afsluiten van een hypotheek. Dat is niet meer van deze tijd”, aldus Wispelweij. “Je moet verder dan cijfers alleen kijken. Als je bij een hypotheekaanvraag ook naar het toekomstperspectief van de klant kijkt, is er in onze ervaring veel mogelijk. Het is belangrijk dat de onduidelijkheid over hypotheekoplossingen voor flexwerkers verdwijnt.”
Toenemend aantal flexwerkers
In 2016 was ongeveer 35% van alle hypotheekaanvragen bij BLG Wonen afkomstig van huizenkopers zonder een vast arbeidscontract. Als de financiële sector de hypotheekmogelijkheden voor flexwerkers beter over het voetlicht weet te brengen, worden meer flexwerkers op de woningmarkt actief, denkt de hypotheekverstrekker.