Fraude betalingsverkeer opnieuw flink gedaald

12 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De fraude in het betalingsverkeer is voor het tweede achtereenvolgende jaar flink gedaald, mede dankzij het blokkeren van de pinpas buiten Europa. Hoewel het aantal pogingen tot fraude hoog blijft, is de economische schade ervan vorig jaar met bijna 60% gedaald. In 2013 was de totale schade €33,3 miljoen. Dat maken de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Betaalvereniging Nederland, verantwoordelijk voor de uitvoering van het betalingsverkeer, bekend.

Sterke daling skimming en fraude internetbankieren

Uit de cijfers blijkt dat de schade door skimming, het stiekem kopiëren van bankpassen, met 76% is gedaald tot €6,8 miljoen. De schade door fraude met internetbankieren nam met 72% af tot €9,6 miljoen. In 2012 bedroeg de totale schade door fraude in het betalingsverkeer nog €81,8 miljoen. In 2012 was dit zelfs 92,7 miljoen euro.

Waakzaamheid en investeren blijvend van belang

Voorzitter van de NVB Chris Buijink vindt de dreiging van fraude ondanks de sterke daling nog steeds erg hoog. Daardoor is het volgens hem van belang dat banken blijven investeren in criminaliteitsbeheersing, om steeds beter in staat te zijn het hoge aantal fraudepogingen te signaleren en te voorkomen. “Boeven proberen met steeds grotere inventiviteit rekeningen van burgers te kraken”, zegt Buijink. “Ook maken criminelen graag gebruik van de onzekerheid van consumenten door in te spelen op zaken die op dat moment in het nieuws zijn, zoals DDOS aanvallen en de overgang naar IBAN”.

Fraude betalingsverkeer weer gedaald

Geoblocking en EMV-chip succesvole maatregelen

Standaard blokkeren van bankpassen buiten Europa, het zogeheten geoblocking, is zeer effectief gebleken in de strijd tegen skimming. Sinds deze maatregel in de loop van vorig jaar door alle grote banken is genomen, is de schade door skimming enorm teruggebracht tot nog geen €1 miljoen in de tweede helft van 2013.

Al eerder werd de speciale EMV-chip ingevoerd, waardoor criminelen moeilijker rekeningen kunnen plunderen. Onder het regime van SEPA (één eurobetaalgebied) is EMV voorgeschreven als standaard voor betalingen en geldopnames in Europa. Sinds begin 2012 was het daardoor vrijwel onmogelijk om in Europa geld op te nemen met geskimde kaarten. 

Consumenten bewuster van risico’s

Volgens Buijink en Piet Mallekootte van de Betaalvereniging Nederland zijn ook consumenten bewuster geworden van de risico’s. De meeste mensen weten dat ze niet moeten reageren op mailtjes van partijen die zich voordoen als bank. De reclamecampagnes, die eind vorig jaar uitdrukkelijk wezen op de gevaren van internetbankieren, hebben er mede toe geleid dat de mensen voorzichtiger zijn geworden.