Apple Pay spoedig naar Nederland

23 oktober 2017 Banken.nl

De betaaldienst van technologiebedrijf Apple komt binnenkort naar Nederland. Hoewel formele bevestiging nog uitblijft, gaat het nieuws als een lopend vuurtje over internet. Met Apple Pay kunnen bezitters van Apple apparaten mobiel betalen, bijvoorbeeld met een iPhone, een iPad of een Apple Watch.

Apple Pay is een mobiele betalingsdienst ontworpen door Apple, waarmee gebruikers kunnen betalen met hun Apple apparaten. Het Apple apparaat – bijvoorbeeld een iPhone – moet daarvoor wel gekoppeld zijn met een credit- of debetkaart. Apple Pay werkt in feite via dezelfde manier als veel andere contactloze betaalmanieren, met een NFC-chip zoals ook in contactloze bankkaarten verwerkt zit.

Apple Pay

Veel consumenten kijken reikhalzend uit naar de introductie van Apple Pay in Nederland. Inmiddels is de dienst in de Verenigde Staten al ruim drie jaar beschikbaar en in het Verenigd Koninkrijk twee jaar. Al meerdere malen hebben nieuwsbrengers zich in de vingers gesneden op basis van geruchten, door op basis van geruchten aan te kondigen dat Apple Pay naar Nederland zou komen. Dit keer lijken de geruchten sterker dan ooit.

ING als lanceringspartner

Op 2 november presenteert Apple haar nieuwste kwartaalcijfers. Daarnaast is de verwachting dat het een serie nieuwe landen gaat onthullen waarin Apple Pay uitgerold wordt. Waarom zou Nederland daar deze keer wel bij zitten? Ten eerste zijn hinten bronnen vanuit Apple in die richting. Er zijn ook bronnen vanuit Nederlandse grootbank ING die wijzen op een aanstaande invoering van Apple Pay in Nederland. Technische medewerking van banken is namelijk vereist en ING wordt genoemd als lanceringspartner van Apple voor wat betreft Apple Pay. Eerder dit jaar bood ING als eerste Nederlandse bank al de mogelijkheid om betaalverzoeken te versturen via iMessage, de eigen berichtendienst van Apple. Hoe het precies zit met andere banken is nog onduidelijk, maar ook de naam van internetbank Bunq zingt rond als een early adopter.

Nederlandstalige supportpagina’s

Een tweede goede reden zou de invoering van PSD2 kunnen zijn, waarmee financiële instellingen uit EU-landen verplicht worden om persoonlijke gegevens te delen met nieuwe partijen. Hoewel onlangs duidelijk werd dat invoering van PSD2 in Nederland met enkele maanden uitgesteld is, lijkt Apple voor te sorteren op deze opening van het bancaire systeem in 2018. Apple Pay is echter in nog maar weinig EU-landen beschikbaar. De meest concrete aanwijzing van spoedige introductie van Apple Pay in Nederland is de Nederlandse vertaling van de Apple Pay supportpagina’s, die eind augustus online kwamen. Niet lang daarna werd de pagina echter weer offline gehaald ten faveure van Engelstalige pagina’s.

Afwachten

Twee jaar geleden waren er ook sterke geruchten dat Apple Pay in Nederland ingevoerd zou worden, maar dat bleek niet te kloppen. Ook nu zullen consumenten moeten afwachten, ondanks vrij sterke aanwijzingen. Bronnen melden namelijk dat er nog wel een paar laatste stappen gezet moeten worden. Betalingsverwerker Equens is naar verluidt druk bezig om de introductie in Nederland ook fysiek mogelijk te maken. Hoe het ook zij, als november niet gehaald wordt als aankondigingsmoment, dan nog zijn de verwachtingen voor de korte termijn positief gestemd.