Rabobank alsnog voor Amerikaanse rechter om Libor
Garantiefonds FDIC heeft de Rabobank voor de Amerikaanse rechter gedaagd om de Libor-fraude. De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is een rechtszaak gestart tegen 16 banken, waaronder Rabobank, voor manipulatie van de Libor-rente. Het Amerikaanse depositogarantiefonds eist dat Rabobank en de vijftien andere gedaagde banken alsnog schadevergoeding betalen voor de substantiële verliezen die zij een aantal banken hebben toegebracht. FDIC heeft tijdens de bankencrisis moeten ingrijpen om deze banken te redden.
FDIC start civiele rechtszaak
Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) spande de civiele rechtszaak aan bij de rechtbank in Manhattan. Naast Rabobank staan ook onder meer Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societé Générale en UBS terecht. Volgens het Amerikaanse depositogarantiefonds hebben deze banken in de periode van 2007 tot 2011 bewust de Libor-rente gemanipuleerd om er zelf beter van te worden.
Al forse schikkingen met Amerikaanse en Europese toezichthouders
Vorig jaar werd ontdekt dat medewerkers van een aantal vooraanstaande banken die deelnamen aan het Libor-panel de interbancaire rente hebben gemanipuleerd. Onder meer Rabobank kreeg een forse boete. Rabobank, Barclays, Royal Bank of Scotland en UBS hebben inmiddels een schikking getroffen met de Amerikaanse en Europese toezichthouders. De schikking kostte deze banken bijna €2 miljard. Rabobank betaalde bijna €775 miljoen boete.
Rechtszaak kan leiden tot grote boetes en meer aanklachten
Als de rechtbank in Manhattan Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) in het gelijk stelt zullen de banken opnieuw forse boetes moeten betalen. Bovendien is bekend geworden dat een aantal gedupeerde Amerikaanse steden en overheidsinstellingen overwegen om ook schadevergoeding te eisen voor de verliezen die zij door toedoen van de frauderende banken hebben geleden.