Knab wint voor vierde keer op rij Gouden Spaarvarken

09 januari 2018 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Knab heeft in december voor de vierde opeenvolgende keer de prijs voor de best renderende spaarrekening zonder beperkende voorwaarde in de wacht weten te slepen. De prijs, het Gouden Spaarvarken, werd aan Knab toegekend voor de ‘Flexibel Sparen’-rekening die de bank aanbiedt.

Sinds 2009 reikt vergelijkingssite Spaarinformatie.nl ieder jaar het Gouden Varken uit aan de bank die consumenten dat jaar de best renderende spaarrekening zonder beperkende voorwaarden biedt. In 2017 is Knab de gelukkige winnaar van de prijs, na ook al de drie voorgaande edities als winnaar uit de bus te komen. Na in 2014 de enige winnaar te zijn, moest de prijs in 2015 worden gedeeld met ICBC, Argenta en LeasePlan Bank. Sinds 2016 staat Knab echter weer helemaal alleen bovenaan.

Jan Scheepers van vergelijkingssite SpaarInformatie.nl geeft toelichting op het aanhoudende succes: “Dit is een overduidelijk bewijs van het stabiele rentebeleid van Knab, dat zich vier keer op rij winnaar van het Gouden Spaarvarken mag noemen.” De effectieve rente van 0,51% over heel 2017 die werd geboden via de Flexibel Sparen-rekening van Knab was wederom hoog genoeg om alle ander banken te verslaan. Flexibel Sparen van Knab is onbeperkt toegankelijk voor alle betalende klanten die een Knab Plus of Premium pakket hebben. Na een drie maande durende uitprobeerperiode kunnen ze de rekening omzetten naar de gratis Knab Basis-rekening, die beschikbaar is voor een spaarsaldo tot €50.000.

Knab wint 4e Gouden Spaarvarken op een rij

Anadolubank en LeasePlan Bank

De tweede plek is deze editie van de prijsuitreiking voor Anadolubank, dat in 2017 een gemiddeld rendement van 0,5% op zijn internet-spaarrekening bood. De top drie wordt volgemaakt door de internet-spaarrekening van LeasePlan Bank, die het afgelopen jaar een gemiddeld rente van 0,48% opbracht. De bekende grootbanken doen het, net als in de voorgaande jaren, juist niet goed in de ranking. Bij ABN AMRO, Rabobank en ING daalde de gemiddelde rente dit jaar met meer dan 60% en kwam daarmee uit op een nieuw dieptepunt van 0,15%.

Spaarinformatie.nl geeft aan dat veel consumenten in 2017 nog spaarrente misliepen. Zij hebben hun spaargeld gestald bij een van de grootbanken, die op het moment nog maar 0,05% rente bieden, terwijl het ook mogelijk is 0,5% rente te ontvangen. “Dat is een verschil van een factor tien wat een historisch groot verschil is. Daarom loont vergelijken en overstappen nog steeds de moeite”, aldus Scheepers.

Rentebodem?

Hoewel de door de grootbanken geboden rente daarmee een stuk lager ligt dan bij Knab, is de 0,51% die daar geboden wordt historisch gezien natuurlijk nog altijd een behoorlijk laag rentepercentage. Consumenten zagen de spaarrente in 2017 wederom verder dalen nadat de dalingstrend in 2012 werd ingezet. Het is volgens Scheepers lastig te voorspellen wat er in 2018 precies gaat gebeuren: “Het is maar de vraag of de spaarrente nog wel kan zakken. In 2017 zijn er al twee banken die de spaarrente op 0% hebben gezet. Banken zijn erg terughoudend om voor consumenten een negatieve spaarrente aan te bieden, een onbekend terrein voor beide partijen.”

Daar komt volgens Scheepers nog bij dat de ontwikkelingen op wereldwijd rentebeleid, economisch gebied en de historische reactie van de spaarrente daarop, ervoor kan zorgen dat de dalende trend van de spaarrente in 2018 eindelijk op zijn einde zal lopen. Dit zou voor veel spaarders geen onwelkome ontwikkeling zijn. Terwijl de spaarrente in 2017 verder daalde, is de inflatie wel opgelopen tot zo’n 1,5%. Dit betekent dat het werkelijk besteedbaar rendement negatief is (spaarrente minus inflatie). Scheepers: “Alhoewel de hervormingen in de vermogensbelasting voor de meeste spaarders gunstig hebben uitgepakt, heeft de gestegen inflatie een definitieve streep gezet door de mogelijkheid om waardebehoud te realiseren op spaargeld.”

Het is niet de eerste prijs die Knab in 2017 in de wacht wist te slepen met zijn Flexibel Sparen-rekening. Eerder oordeelde Spaarrente.nl, een andere vergelijkingssite voor spaarders, ook al dat de spaarrekening van Knab consumenten het afgelopen jaar gemiddeld gezien het meeste rendement bood. Hiervoor ontving Knab toen de Gouden Spaarrente 2017. Ook kwam Knab recentelijk uit onderzoek van de Consumentenbond naar voren als een van de banken met de hoogste klanttevredenheid, samen met RegioBank, ASN en Triodos Bank.