Triodos introduceert biologisch afbreekbare betaalpas

01 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met de introductie van de biologische afbreekbare betaalpas voorziet Triodos haar klanten van een noviteit op het gebied van duurzaam bankieren. De bankpas is gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen als maïszetmeel en suikerriet. De chip is echter niet biologisch afbreekbaar.

Triodos Bank staat zich erop voor een duurzame bank te zijn en heeft klimaatneutraal bankieren als een voorname doelstelling. De biologisch afbreekbare betaalpas is volgens de bank een duurzaam alternatief voor de bestaande bankpassen van plastic. Vanwege het genoemde karakter kan de bankpas bijna volledig vergaan in een composterende omgeving.

Twijfelaars aan de werking van de pas in bijvoorbeeld vochtige of anderzijds onwelgevallige omstandigheden worden door Triodos gerustgesteld. De pas is even robuust als gangbare plastic betaalpassen en voldoet aan alle geldende eisen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. “Onze wereldpas is daarmee de meest duurzame betaalpas die in de Nederlandse markt aanwezig is”, aldus Daniël Köhler, Hoofd Operations & Productmanagement bij Triodos Bank Nederland. “Wij zijn een beweging van consumenten en ondernemers die samen bijdragen aan positieve verandering. Ook kleine dingen, zoals de groene betaalpas, dragen hieraan bij.”

Triodos introduceert biologisch afbreekbare betaalpas

Triodos verwacht in oktober 2018 de eerste nieuwe betaalpassen te gaan uitleveren. In principe blijven alle bestaande betaalpassen in gebruik tot de gebruiksdatum ervan verlopen is.

Nuttige bijdrage?

Door zich ook te richten op ogenschijnlijk kleine dingen geeft Triodos blijk van creativiteit en bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Tegelijkertijd valt er echter ook wel iets op af te dingen, los van het feit dat de chip niet biologisch afbreekbaar is.

Ten eerste is de bankpas in essentie geen wegwerpartikel, maar iets dat normaal gesproken meerdere jaren meegaat, mits hij niet gestolen wordt of kwijtraakt. Daar kan men weer tegenin brengen dat bankpassen een bepaalde geldigheidsduur hebben en dus op termijn altijd weggegooid worden. Wie jaarlijks alle in onbruik geraakte passen in Nederland op elkaar stapelt zal ongetwijfeld tot een plastic toren van formidabele hoogte komen. In de tweede plaats zal de bankpas naar verwachting steeds minder gebruikt gaan worden door de opkomst van nieuwe technologieën als mobiel betalen en betalen met persoonlijke wearables.