Afrekenen via mobiel neemt sterk toe

13 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Contactloos betalen neemt jaar na jaar toe en inmiddels gebruiken steeds meer consumenten ook hun smartphone voor contactloos betalen. Volgens Betaalvereniging Nederland hebben inmiddels een half miljoen consumenten een app voor mobiel betalen met smartphone gedownload en is het bij zes banken mogelijk.

Nederlandse consumenten maken stevig gebruik van nieuwe betaalmiddelen. Contactloos pinnen is al enige jaren mogelijk, maar blijft stevig doorgroeien. Banken experimenteren ook steeds meer met wearables, in principe is alles mogelijk als er maar een NFC-chip in verwerkt zit. De meeste groei lijkt momenteel te zitten in betalen via smartphone. In een jaar tijd is het gebruik van mobiele apps die voor contactloos betalen maar liefst verdrievoudigd.

Mobiel aftikken, altijd easy

Volgens Betaalvereniging Nederland - verantwoordelijk voor een goede organisatie van het Nederlandse betalingsverkeer - zal betalen via de smartphone steeds meer terrein gaan winnen. Inmiddels is de helft van alle pin-transacties al contactloos. Enerzijds omdat het snel, eenvoudig en gemakkelijk is. Anderzijds vanwege inspanningen van Betaalvereniging Nederland zelf, die vorig jaar de campagne ‘mobiel aftikken, altijd easy’ voerde en daar spoedig een vervolg aan gaat geven. Vorig jaar werd de miljardste contactloze betaling gevierd. Op het moment van schrijven zijn dat er al 2,8 miljard, wat een stijging van 165% betekent.

Zes banken, alleen Android

Kunnen alle Nederlanders met een smartphone al mobiel betalen? Nee. Hoewel Betaalvereniging Nederland verwacht dat het aantal banken dat mobiele betalingen aanbiedt ook zal toenemen, zijn het vooralsnog zes banken die het aanbieden. Dat zijn ABN AMRO, ASN Bank, ING, RabobankRegioBank en SNS Bank. Daarnaast biedt ook internetbank Bunq deze optie. Je zou zeggen dat met deze selectie banken bijna alle Nederlandse consumenten wel per smartphone kunnen betalen. Er is echter één grote beperkende factor en dat is Apple. Mobiel betalen is in Nederland nog niet mogelijk voor Iphone-gebruikers. Iphones beschikken weliswaar over NFC-chips, maar mobiel betalen is alleen mogelijk in combinatie met Apple Pay en dat is in tegenstelling tot eerdere verwachtingen nog steeds niet mogelijk in Nederland.