Tien hypotheekadviseurs ABN AMRO krijgen tijdelijk beroepsverbod
ABN AMRO ziet tien hypotheekadviseurs een tijdelijk beroepsverbod opgelegd krijgen vanwege overtreding van de bankierseed. De straf is opgelegd door de Stichting Tuchtrecht Banken (STB). De adviseurs hadden handtekeningen van klanten gekopieerd zonder toestemming of medeweten. Het gaat om straffen van respectievelijk twee, vier en zes weken.
De zaak waar het om draait kwam in 2017 in de publiciteit, toen ABN AMRO na intern onderzoek zelf melding maakte bij de tuchtcommissie van STB. Het leidde in eerste instantie al tot enkele ontslagen en herplaatsingen van werknemers. In totaal werden de gedragingen van 76 adviseurs gemeld bij de tuchtcommissie van STB.
Nieuwe handtekening nodig
Wat was er exact gebeurd? Tussen 2013 en 2016 had een honderdtal hypotheekadviseurs handtekeningen van klanten gekopieerd met betrekking tot zogeheten hersteladviezen. Hersteladviezen betroffen een aanpassing op de hypotheekofferte, die achteraf in lijn moest worden gebracht met de uitgebrachte offerte. De bank hanteerde intern de regel dat hiervoor een nieuwe handtekening van de klant benodigd was. De hypotheek kon echter gewoon passeren en voor veel consumenten verdween daarmee ook de noodzaak om nog weer langs te komen om een handtekening te zetten. Daarop werd in 700 gevallen de eerdere handtekening gekopieerd om het dossier te kunnen sluiten.
In totaal tien medewerkers hebben nu te horen gekregen dat ze tijdelijk niet actief mogen zijn in de bancaire sector. De maximale straf bedraagt een beroepsverbod van zes weken, waarmee het fors lager ligt dan in vergelijkbare gevallen die door de Tuchtcommissie Banken beoordeeld werden. Daar ging het om straffen van minimaal drie maanden. De commissie noemt enkele verzachtende omstandigheden als reden hiervoor: de druk van het door de bank gecreëerde moeizame werkproces, focus op targets van leidinggevenden en een gebrek aan ruimte om dit aan te kaarten.
Eerdere conclusies meegewogen
Desalniettemin is de straf hoger dan ABN AMRO gehoopt had. Bovendien is er nog geen duidelijkheid over de rest van de 76 medewerkers die gemeld zijn. Frans van der Horst, CEO Retail, laat in een persbericht weten: “Wij respecteren dit oordeel van de Tuchtcommissie Banken. Wel hadden wij gehoopt op maximaal een berisping in plaats van een beroepsverbod, zoals de STB ook aan de Tuchtcommissie Banken had voorgesteld. Tevens vind ik het heel vervelend dat op dit moment nog 66 collega’s in onzekerheid zitten. Ik ben wel tevreden dat de uitspraken niet alleen in lijn zijn met de eerdere conclusies van het grondoorzakenonderzoek, maar dat die ook sterk meegewogen zijn. Wat ons betreft is het juridische traject hiermee in een laatste fase. Waaraan wij nu nog hard werken, zijn de acties die wij hebben vastgesteld op basis van het grondoorzakenonderzoek van Conduct. Claire Dumas (Hypotheken) en Klaas Ariaans (Personal Banking) trekken hierin gezamenlijk op.”