DNB maakt werk van proportioneler toezicht

31 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Regelgeving moet simpeler, maar niet soepeler. Dat was enige tijd terug de conclusie van De Nederlandsche Bank (DNB) naar aanleiding van een onderzoek naar neveneffecten van de invoering van nieuwe wetten en regels sinds de economische crisis. DNB kondigt aan op verschillende punten tegemoet te komen aan verzoeken uit de sector.

De vloed aan regelgeving die uitgevaardigd is sinds de financiële crisis heeft banken weerbaarder gemaakt. Dat was ook één van de meest voorname uitgangspunten. Zorgen dat banken en verzekeraars in het geval van tegenspoed tekorten beter zelf op konden vangen. Die tegenspoed is voorlopig echter uitgebleven en daarmee lijkt ook de noodzaak voor regelgeving wat minder op de agenda te staan, voornamelijk bij partijen die onderhevig zijn aan die regelgeving. Vanuit de sector klonk onder andere al de roep om meer proportioneel toezicht, waarbij de regeldruk meegroeit met de grootte van de betreffende onderneming.

DNB heeft oog voor verbeteringsvoorstellen omtrent toezicht

DNB komt in actie nadat het adviezen heeft gekregen van een werkgroep met vertegenwoordigers van de verschillende brancheorganisaties in Nederland. Belangrijk doel van die werkgroep was de hoogte van indirecte kosten van toezicht in kaart te brengen en waar mogelijk te verkleinen. Voorbeelden van indirecte toezichtskosten zijn de inhuur van externe medewerkers voor de verzameling van gegevens voor een DNB-onderzoek of kosten voor het aanpassen van systemen.

Praktijkvoorbeelden en uitgewerkte adviezen

De inspanningen van de werkgroep hebben zich vertaald in praktijkvoorbeelden en vijf uitgewerkte adviezen. DNB kan zich naar eigen zeggen op hoofdlijnen goed vinden in de adviezen en waar mogelijk meenemen in haar toezichtsactiviteiten.

Die gewenste proportionaliteit komt er, in elk geval in het geval van kleine verzekeraars. Al vanaf 2019 hoeven zij minder rapporten op te sturen en kunnen in de toekomst via de diverse digitale portals meer stukken geüpload worden. Daarbij geeft DNB aan meer uitleg te geven waarom onderzoeken nodig zijn. Motivatie en context worden explicieter opgenomen in de aankondiging van onderzoeken aan instellingen. DNB wil de opvolging van de adviezen monitoren en deze in het voorjaar van 2019 presenteren aan leden van de werkgroep.