ABN AMRO stimuleert recycling gebruikte tennisballen

06 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Alle tennisballen die tijdens het aanstaande ABN AMRO World Tennis Tournament (WTT) worden verbruikt gaan terug de kringloop in. Vilt en rubber worden van elkaar gescheiden, waarna het rubber een nieuw leven krijgt in de vorm van ondergrond voor speelveldjes van de Richard Krajicek Foundation. ABN AMRO roept bezoekers op oude ballen mee te nemen en af te geven. Ook in bankkantoren kunnen mensen gebruikte tennisballen afgeven.

Het zijn van die vragen die niet zo snel gesteld worden. Wat gebeurt er met gebruikte tennisballen in het algemeen en in het bijzonder na een tennistoernooi? Als ze een tweede leven krijgen is het vaak als afdekdop voor de trekhaak of als speelgoed voor huisdieren. De rest gaat de verbrandingsoven in. Dat is eigenlijk zonde, want rubber is een veelgebruikte en waardevolle grondstof. Het kenmerkende fluorgele vilt op de tennisbal zit er echter zo goed op vastgelijmd dat recycling nooit echt een optie was. Een bedrijf uit het Limburgse Montfort heeft een techniek ontwikkeld waarmee dat wel mogelijk is. En dus is het: alle ballen verzamelen!

Bijdragen aan bewustzijn

Al jarenlang is ABN AMRO hoofdsponsor van het sterkste ATP-toernooi dat in Nederland gehouden wordt. De connectie tussen ABN AMRO en deze tennisballen-actie is dan ook snel gelegd. Net als eender welke bank is ABN AMRO op zoek naar circulaire initiatieven om te steunen. Een initiatief als dit is op zichzelf misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het draagt wel bij aan bewustzijn. En dat is nodig, want de meerderheid van de Nederlanders is nog niet bekend met het begrip circulariteit.

ABN AMRO stimuleert recycling gebruikte tennisballen

Het bedrijf Innovation Team uit Montfort scheidt het vilt van de rubber bal en verwerkt het tot rubberkorrels, ook wel rubbergranulaat genoemd. Mark van Rijt, directeur Brand, Marketing and Communications van ABN Amro legt uit wat er met de korrels gebeurt: “De rubberkorrels worden behalve in vloertegels ook al gebruikt in de zool van een schoen, de Circular, die we samen met Quick hebben ontwikkeld. Deze schoenen worden tijdens het WTT gedragen door de ballenkinderen en lijnrechters. Ook zijn er dakplaten voor groene huizen van gemaakt door Ceyes.” Uiteraard draagt het ook bij aan het circulaire imago van de bank: “ABN AMRO stimuleert de overgang naar een circulaire economie en geeft tennisballen een tweede leven.”

Om die korrels is overigens nog weleens wat te doen geweest. In 2016 verschenen in het nieuws berichten dat deze rubberkorrels - die ook gebruikt worden op veel kunstgrasvelden - kankerverwekkend zouden zijn. Onderzoek in 2018 wees echter uit dat er geen verband bestond tussen rubbergranulaat en kanker. Hoewel een verband niet vastgesteld is, maakt Innovation Team er geen strooibare korrels van. “De korrels worden niet los gestrooid zoals op kunstgrasvelden, maar zitten ingekapseld in een ondervloer die is afgedekt met toplagen en een coating”, aldus directeur Eric Petersen.

Half miljoen ballen nodig voor één vloer van 100 m2

ABN AMRO roept bezoekers van het WTT op om oude tennisballen mee te nemen voor recycling. Ook kunnen Nederlanders hun oude tennisballen bij filialen van de bank afgeven. Uiteindelijk moeten er rubbervloeren van vervaardigd worden, als ondergrond van speelveldjes van de Richard Krajicek Foundation. Voor een vloer van 100 m2 zijn ongeveer 500.000 ballen nodig. In Nederland worden jaarlijks zo’n 5 miljoen tennisballen verbruikt, dus de potentie is er in geval.

De oud Wimbledon-kampioen hoopt dat dit het begin van iets moois in. En passant gaat hij in op hoeveel ballen hij zelf wel niet verbruikt heeft. “Ik kan mij niet voorstellen hoeveel ballen ik in mijn carrière al heb gebruikt, maar ik weet zeker dat ik een flink stuk van de vloer voor mijn rekening had kunnen nemen. Ik hoop dan ook dat dit fantastische initiatief van ABN AMRO en haar partners een vervolg krijgt. Het zou natuurlijk geweldig zijn als in de toekomst al onze vloeren op Krajicek Playgrounds gemaakt zijn van gerecyclede tennisballen.”