KPMG: ruime verdubbeling investeringen in fintech tot $112 miljard

26 februari 2019 Banken.nl

Internationale investeringen in fintech braken in 2018 alle records. In totaal werd voor een duizelingwekkende $112 miljard aan kapitaal geïnvesteerd in allerhande innovatieve financiële bedrijven. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse rapport ‘The Pulse of FinTech’ van KPMG. Volgens de meest recente data betekent het een ruime verdubbeling van de totale investeringswaarde van 2017.

Een drietal megadeals van boven de $10 miljard droeg in sterke mate bij aan de forse groei in 2018. Vermogensbeheerder Blackstone investeerde $17 miljard in data- en tradingbedrijf Refinitv, de Chinese betaaldienst Ant Financial haalde in één investeringsronde $14 miljard op en betalingsverwerker Vantiv kocht voor $13 miljard WorldPay. Bij elkaar opgeteld is dat alleen al $43 miljard. ‘The Pulse of FinTech’ onderscheidt zoals elke editie drie verschillende vormen van investeren: private equity, venture capital en M&A (mergers & acquisitions).Totale-investeringsactiviteit-in-fintech-2013-2018Bovenstaande figuur toont de explosieve stijging van 2018 aan. Niet eerder lag de investeringswaarde zo hoog, evenals het aantal deals. Halverwege het jaar overtrof de investeringswaarde al het complete jaar 2017. Dat kan licht vertekenen, omdat bijvoorbeeld de overname van Worldpay al in 2017 was voorgenomen, maar net in januari 2018 werd afgerond. Per saldo komt dat neer op een verschil van $24,4 miljard ($12,2 meer in 2018 en $12,2 miljard minder in 2017). Tot afgelopen jaar was 2015 nog het meest succesvolle jaar voor fintech, althans wanneer succes wordt afgemeten aan de waarde van investeringen.

Regtech steeds belangrijker

Fintech is eigenlijk een overkoepelende benaming voor meerdere subdomeinen binnen de financiële sector. Fintechs die zich richten op zaken als betalen en lenen blijven toonaangevend, maar regtech (regulatory technology) is één van die terreinen in het bijzonder waar een flinke groei waar te nemen is. Deze toepassingen geven bedrijven de mogelijkheid om efficiënt(er) om te gaan met wet- en regelgeving. De investeringen in regtech namen toe van $1,2 miljard in 2017 tot $3,7 miljard vorig jaar.

“Dit type investeringen wordt met name gedreven door de continue groei aan nieuwe wetten en regels waaraan bedrijven moeten voldoen”, zegt Paul Koetsier, deskundige op het gebied van Innovation & Payments bij KPMG. “PSD2, vergelijkbare regelgeving voor open banking in het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe privacywetgeving hebben gezorgd voor een groeiende belangstelling voor nieuwe technologieën op het gebied van wet- en regelgeving. Europese bedrijven en buitenlandse bedrijven die zaken doen in Europa zijn continue op zoek naar mogelijkheden om op een efficiënte manier om te gaan met de eisen die nieuwe regelgeving met zich meebrengt.”KPMG The Pulse of FinTechIn Europa was sprake van een ruime verdrievoudiging van de investeringswaarde. $37,5 miljard in 2018 ten opzichte van $12,2 miljard een jaar eerder. De overname van het Britse Worldpay droeg hier in sterke mate aan bij. Kijkend naar de figuur hierboven laat het zich raden in welk kwartaal van 2018 die overname plaatsvond. Gedurende het jaar nam de activiteit sterk af, wat volgens KPMG mogelijk door onzekerheid over de Britse uittrede uit de EU komt.

Banken voeren investeringen op

De onderzoekers van KPMG bespeuren een duidelijk trend in een toename van investeringen door grote bedrijven, bijvoorbeeld banken. Banken ervaren grote druk van fintechs en investeren daarom hevig in het verbeteren van de klantervaring en de (digitale) dienstverlening. Fintechs beschikken vaak over unieke en schaalbare oplossingen, die bewerkstelligen wat een bank voor ogen heeft. De dealwaarde vanuit ‘venture capital’ nam met $13 miljard toe tot ruim $23 miljard, ook hier een ruime verdubbeling dus.

Met name PSD2 is volgens KPMG een reden voor de toegenomen investeringen. “PSD2, vergelijkbare regelgeving voor open banking in het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe privacywetgeving hebben gezorgd voor een groeiende belangstelling voor nieuwe technologieën op het gebied van wet- en regelgeving. Europese bedrijven en buitenlandse bedrijven die zaken doen in Europa zijn continue op zoek naar mogelijkheden om op een efficiënte manier om te gaan met de eisen die nieuwe regelgeving met zich meebrengt.”

2019

Wat 2019 gaat brengen weet niemand zeker, maar KPMG ziet het jaar positief in, met stabiele groei en steeds grotere deals. Ondanks onzekerheden op het politieke wereldtoneel, met bijvoorbeeld handelstwisten tussen de V.S. en China en de brexit. Verder verwacht het advies- en accountantskantoor meer toepassingen die zich richten op mensen in ontwikkelingslanden, die nu veelal weinig of geen toegang hebben tot bancaire dienstverlening.

Meer over KPMG
Profielpagina
KPMG is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.