Rabobank onderdeel van coalitie ‘Samen Tegen Voedselverspilling’
Een groot aantal bedrijven en organisaties is een initiatief gestart tegen het weggooien van overgebleven voedsel. Vanuit de bankensector is Rabobank betrokken bij de beweging die mensen meer bewust moet maken van de hoeveelheid voedsel die ze jaarlijks weggooien.
De berg voedsel die jaarlijks weggegooid wordt is op zichzelf al zonde van de energie die het gekost heeft om het te produceren, van dieren die voor niets zijn gestorven of van de extra energie die het kost om het afval te verwerken. Het is nog schrijnender wanneer je bedenkt dat in andere werelddelen mensen soms amper iets te eten hebben. Met de vraag ‘Hoe verspillingsvrij ben jij?’ wil het samenwerkingsverband ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ mensen bewust maken van de hoeveelheid voedsel die ze jaarlijks weggooien.
“In de hele keten vindt voedselverspilling plaats, maar de consument verspilt het meest”, aldus Els van Diermen, sectorspecialist Food van Rabobank. “Maar liefst 42 procent. De voedselverspilling bij consumenten is bovendien het schadelijkst voor het milieu. Een gezin met vier personen verspilt jaarlijks zo’n 164 kilo aan voedsel. In geld uitgedrukt is dat ongeveer vijftig euro per maand en €580 per jaar. Met onze inzet willen we duidelijk maken dat mensen daadwerkelijk geld kunnen besparen als ze minder weggooien.”
De grootste winst is in principe te behalen bij de structurele boodschappen. Uiteraard kan het altijd voorkomen dat een verjaardag minder goed bezocht wordt dan aanvankelijk gedacht, waardoor eten overblijft en misschien weggegooid moet worden. Daarbij wil bijna niemand bij zulke gelegenheden als een krent worden beschouwd, om in voedseltermen te blijven. Gedrag veranderen zonder dat daar een beloning of een straf tegenover staat is doorgaans niet eenvoudig. Een jaarlijkse besparing van €580 per jaar kan in dat perspectief een uitstekende stok achter de deur zijn.
Afwegen, invriezen, lijstjes maken
Van Diermen noemt diverse tips om voedselverspilling tegen te gaan. Sommige zijn bijna te logisch om op te noemen, maar wellicht dat eindeloze herhaling uiteindelijk toch zorgt voor meer bewustzijn. Je niet laten verleiden door reclames en zodoende meer te kopen dan nodig (1), een boodschappenlijstje maken op basis van wat niet in huis aanwezig (2), restjes invriezen om later op te eten (3) en de koelkasttemperatuur verlagen (4) zijn er een aantal. Daarbij kunnen handige maatbekertjes helpen om bijvoorbeeld de benodigde ongekookte hoeveelheid rijst of pasta goed te bepalen, iets wat bij veel mensen vaak verkeerd uitpakt waardoor het overschot in de vuilnisbak verdwijnt.
Sustainable Development Goal
Het streven om minder voedsel te verspillen is één van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, de opvolgers van de Millennium Goals. De doelstelling? 50% minder voedselverspilling in 2030. Vergeleken met veel complexere doelen als wereldwijd geen armoede meer of het bereiken van volledige gendergelijkheid moet dat met een beetje inspanning en meer bewustzijn één van de meer eenvoudig te bereiken doelen zijn.