ECB verroert zich nauwelijks

11 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Europese Centrale Bank (ECB) meldde gisteren via een persconferentie dat er niets verandert aan de bestaande rentetarieven. De depositorente blijft staan op -0,4%, wat betekent dat banken geld kwijt zijn aan het stallen van rente bij de centrale bank. De lage rentestand maakt ook dat banken moeite blijven hebben om winstgevend te kunnen zijn.

Namens het bestuur van de ECB gaf topman Mario Draghi dat er geen verandering komt in de basisherfinancieringstransacties, de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit. Ze blijven staan op respectievelijk 0,00%, 0,25% en -0,40%, vermoedelijk in elk geval tot eind 2019. Naar verluidt hebben meerdere bestuurders hun zorgen hierover geuit, omdat banken hierdoor moeite hebben om winstgevend te kunnen zijn.

TLTRO’s

Een gezonde Europese bankensector is van wezenlijk belang voor de Europese economie. Enige tijd terug meldde de ECB dat Europese banken konden rekenen op een nieuwe ronde goedkope financiering, in de vorm van zogeheten TLTRO’s, ‘targeted longer-term refinancing operations’. Dit zijn voordelige, langlopende kredieten, die banken lenen bij de ECB en bedoeld zijn om opnieuw uit te lenen aan particulieren en bedrijven. Dat mes moet aan twee kanten snijden, want waar het zorgt voor extra liquiditeit in de reële economie, verdienen banken hier ook nog wat aan doordat de negatieve rente op de lening bij de ECB kan oplopen tot -0,4%.

ECB verroert zich nauwelijks

De hoge bestuurders in Frankfurt hebben ook besloten om afgeloste obligaties te herinvesteren en wel tot ver na het moment dat men besluit de rente voorzichtig te gaan verhogen. Wat is ver? Dat wordt niet exact gespecificeerd, de ECB heeft het in elk geval over ‘geruime tijd’. Dat voornemen heeft overigens betrekking op obligaties uit het bekende dan wel beruchte opkoopprogramma, dat formeel als ‘quantitative easing’ door het leven gaat, ofwel QE. DNB-topman Klaas Knot heeft zich meer dan eens laten ontvallen dat ‘quantitative easing’ geen standaardinstrument is en dat terughoudendheid geboden is.

Geen gedetailleerde toelichtingen

Beleggers en analisten hadden gehoopt op meer gedetailleerde plannen over wat de ECB wil doen om de economische prestaties van banken te bevorderen. Veel meer dan de mededeling over de rentestanden en een nieuwe ronde TLTRO’s kwam er echter niet. Over dat laatste trad Draghi verder niet in detail, anders dan dat er de komende tijd meer info over zou volgen.

Daarnaast oppert men in de wandelgangen aanpassingen aan de negatieve depositorente (-0,4%). Door die rente naar boven bij te stellen kunnen banken gezamenlijk enkele miljarden besparen wanneer zij gedurende de nacht overschotten in Frankfurt stallen. Maar Draghi liet beslist niet het achterste van zijn tong zien: “We gaan analyseren of het behouden van de voordelen van de negatieve depositorente voor de economie het nodig maakt dat de nadelige bijwerkingen voor de banken worden verzacht.”