Rabobank en TU Delft sluiten overeenkomst over samenwerken aan innovaties

31 mei 2019 Banken.nl

Rabobank sluit zich aan bij X!Delft, een nieuw samenwerkingsverband tussen TU Delft en grote bedrijven. De samenwerking gaat betrekking hebben op innovatie binnen drie deelgebieden: smart cities, gezondheid en voedselproductie. Aan de ene kant wil Rabobank klanten helpen innoveren, aan de andere kant een positieve invloed hebben op de samenleving.

De wetenschap en het bedrijfsleven hebben over het algemeen een zekere mate van afstand tot elkaar. Die afstand helpt om beïnvloeding van onderzoek te voorkomen en de onafhankelijkheid van onderzoek behouden. Denk bijvoorbeeld aan onwelgevallige inmenging door farmaceuten of tabaksproducenten, enkel om een bedrijfseconomisch doel te behalen. Er zitten ook goede kanten aan samenwerking, vooral op het vlak van stimulering van innovatie. De wetenschap onderzoekt en analyseert, het bedrijfsleven levert praktische data en fondsen. Vanuit die gedachte is begin dit jaar X!Delft ontstaan, een samenwerkingsverband tussen TU Delft en grote Nederlandse bedrijven. Rabobank is één van deze bedrijven.

Koppeling innovatie en impact

Volgens Rabobank sluiten de missies van de bank en die van de universiteit goed bij elkaar aan. De samenwerking werd deze week bekrachtigd door een handtekening van Bart Leurs, Chief Digital Transformation Officer bij Rabobank. “Wij willen onze klanten helpen innoveren, en tegelijk impact hebben op de samenleving. Het proces van innoveren is complex geworden, wat bedrijven vaak niet meer alleen af kunnen”, stelt Leurs. “Met de kennis en know-how van de TU Delft kunnen we onze klanten helpen om nieuwe, veelbelovende technologie snel te implementeren.”

Rabobank en TU Delft sluiten overeenkomst over samenwerken aan innovaties 
Rabobank heeft drie thema’s opgesteld waarin het innovatie wil stimuleren: de ontwikkeling van smart cities, gezondheid en voedselproductie. Smart cities zijn steden waarin technologie het leven van mensen bepaalt en zorgen voor een hoge mate van efficiëntie. In essentie om de kwaliteit van leven te verbeteren, maar critici wijzen nog wel eens op de dreiging dat teveel macht in handen komt van de tech-bedrijven. Er is inmiddels een reeks aan smart cities op de wereld, of in elk geval een reeks aan steden die zichzelf graag als zodanig profileren. Hele concrete voorbeelden zijn slimme verkeerslichten, computergestuurde vuilnisophaaldiensten of zelfrijdende bussen.

Innovaties op het gebied van voedselproductie worden nog wel eens gevangen onder de noemer ‘smart farming’, waarbij de inzet van technologie zorgt voor hoog-efficiënte productie van voedsel. Precies de juiste hoeveelheid water, de beste dag om te zaaien, het optimale moment om een koe te melken of verschillende vormen van automatisering. Rabobank en TU Delft organiseren onder meer een matchmakingevent tussen 35 bedrijven en onderzoekers.

Op het vlak van gezondheid is het allemaal nog wat minder concreet. Om de juiste doelen vast te stellen wordt daarom eerst een zogeheten ‘deep-dive sessie’ gehouden. Middels deze sessie willen Rabobank en TU Delft in kaart brengen waar hun gecombineerde expertise verschil kan maken en zorgt voor radicale innovaties.

Betere samenleving

Namens TU Delft was rector-magnificus Tom van der Hagen de ondertekenaar van de samenwerking. “We zijn bij de TU Delft goed in onderwijs en onderzoek, maar we willen ook een bijdrage leveren aan een betere samenleving. Dat doen we door bedrijven erbij te betrekken. We zijn daarom blij dat de Rabobank hun expertise deelt om samen te werken aan baanbrekende innovaties.”

Gerelateerd:
ING partnert met TU Delft voor ontwikkeling kunstmatige intelligentie in fintech

Meer over Rabobank
Profielpagina
Rabobank is een partner van Banken.nl