Coronavirus noopt banken tot nemen van maatregelen
Nederlandse banken hebben momenteel een dubbele verantwoordelijkheid met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus. De NVB was aanwezig bij een informatiebijeenkomst voor ondernemers om uit te leggen wat banken kunnen doen voor getroffen bedrijven. Tegelijkertijd nemen banken intern ook de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de eigen bedrijfsvoering door kan blijven gaan, onder meer door het geografisch verspreiden van personeel en het minimaliseren van zakelijke reizen.
Het coronavirus – door wetenschappers COVID19 genoemd – domineert momenteel alle nieuwskoppen alsook het dagelijks leven van miljoenen burgers wereldwijd. Op de beurzen was het gisteren al een waar slagveld, de handel op Wall Street werd zelfs tijdelijk stilgelegd. Met de stilgevallen productie in en de export vanuit China zit een mondiale recessie niet in een klein hoekje, maar staat het open en bloot te lonken langs de kant van de weg.
Economische bureaus van banken maken momenteel overuren in het analyseren van de actuele situatie en het proberen in te schatten van de effecten van het coronavirus. Dat is geen sinecure, want er dient rekening te worden gehouden met meerdere scenario’s, met een pandemie als ergste script. Rabobank gaat nu al uit van slechtere prognoses dan het CPB berekend heeft, met een groeihalvering van 1,4% naar 0,7%. In een geval van een pandemie rekent Rabobank op een krimp van de economie van tenminste 0,2%. “Deze economische crisis zou nóg erger kunnen worden als die omslaat in een financiële crisis, bijvoorbeeld wanneer het aantal faillissementen wereldwijd sterk stijgt”, aldus Hugo Erken, econoom bij de coöperatieve bank.
De economische crisis heeft natuurlijk invloed op bijna alle groepen, van consumenten tot bedrijven en alles wat daaromheen opereert. Veel ondernemers vrezen hun business te zien opdrogen als gevolg van het stilvallen van handelsstromen vanuit China en onrust onder consumenten. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) was daarom reeds aanwezig op een informatieavond voor ondernemers. “Banken begrijpen dat deze uitzonderlijke situatie ondernemers voor een grote opgave stelt en staan klaar om vragen te beantwoorden. Als er meer nodig is wordt per klant gekeken wat passend en mogelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bieden van extra liquiditeit”, aldus de branchevereniging. Faillissementen is immers niemand bij gebaat.
Skeleton staff
Ondertussen moeten banken er voor zorgen dat hun dienstverlening richting consumenten, bedrijven en overheden door kan blijven gaan. Zij nemen daarom de nodige maatregelen, deels om besmetting onder het personeel te voorkomen en deels om alvast te testen voor als het echt fout gaat. Thuiswerken is natuurlijk één van de meest probate middelen om besmetting onder personeel te voorkomen, hoewel de infrastructuur wel op orde moet zijn. Medewerkers van de ECB werd gisteren daarom gevraagd massaal thuis te werken, waarmee men wilde testen of de druk op thuiswerkfaciliteiten niet zo hoog zou worden dat alles eruit klapt.
ING stelde onlangs een speciaal team aan dat beleid moet maken rond het coronavirus. Veel draait daarbij om het verspreiden van medewerkers over verschillende locaties. Bij Rabobank spreidt men de zogeheten ‘skeleton staff’ – de minimaal benodigde bezetting voor het draaiende houden van kritieke bedrijfsprocessen – eveneens over verschillende vestingen in Nederland, inclusief thuis. Bovendien is voor internationaal zakelijk reizen toestemming nodig. ABN AMRO volgt dezelfde lijn, in termen van het opsplitsen van teams. De bank raadt tevens het gebruik van openbaar vervoer af net als het schudden van handen.