Banken ondersteunen bedrijven inmiddels met zeven miljard euro ruimte

08 mei 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Nederlandse banken hebben in aanvulling op steunpakketten van de overheid inmiddels ruim 111.000 ondernemers en bijna 24.000 consumenten financiële ademruimte geboden. Via een combinatie van uitstel van aflossingen en het verstrekken van (extra) leningen is inmiddels €7 miljard gemoeid, waar dat twee weken terug nog €5,4 miljard was. Dat blijkt uit de ‘coronamonitor’ van de Nederlandse Vereniging van Banken. 

Diverse Nederlandse banken – ABN AMRO, INGRabobank en Triodos Bank – bieden ondertussen gemeenschappelijke regelingen, waarbij ondernemers de mogelijkheid krijgen tot uitstel van aflossing tot €50 miljoen. Dat is fors meer dan in maart, toen de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte. Gemeenschappelijke regelingen gingen toen nog tot €2,5 miljard, daarboven sprak men aanvankelijk van maatwerk. De realiteit heeft dat uitgangspunt grotendeels ingehaald. 

Volgens de NVB geldt voor uitstel van aflossing een termijn van maximaal een half jaar. Velen hopen dat de situatie dan weer wat genormaliseerd en er zijn bemoedigende ontwikkelingen, maar garanties zijn allerminst af te geven. Tot uiterlijk 30 juni aanstaande kunnen banken klanten aanbiedingen onder deze regeling. Een regeling waar grote groepen klanten onder vallen. Voorwaarde is wel dat deze bedrijven in de kern gezond zijn en dus niet al op omvallen stonden.  

Ruim 103.000 bedrijven hebben inmiddels uitstel van betaling gekregen van hun bank, goed voor een waarde van €2,7 miljard. Ook zijn er inmiddels zo’n 8.000 nieuwe financieringen verstrekt, die een waarde hebben van €4,3 miljard. Ongeveer een kwart van die financieringen is verstrekt via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C).

“De ondersteuning vanuit de banken ontwikkelt zich verder. Dat is goed want de nood bij veel bedrijven is hoog”, stelt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Volgens Buijink zullen de cijfers op een bepaald moment gaan afvlakken, alvorens later in de crisis mogelijk weer toe te nemen. “Banken doen alles wat mogelijk is om bedrijven die vóór de coronacrisis gezond waren door deze crisis heen te helpen. We doen dat samen met de overheid en onze toezichthouders. Banken doen veel, maar kunnen helaas niet iedereen helpen. Deze crisis zal littekens achterlaten.”

Consumenten

Veel aandacht gaat de afgelopen weken uit naar ondernemers, waarvan velen zwaar in de problemen zitten. Achter die ondernemingen zitten echter ook personen en of huishoudens, die ook in financiële nood raken. Tot nu toe hebben ruim 16.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Voor nog eens ruim 7.000 huishoudens geldt hetzelfde ten aanzien van een lopende consumptieve lening. Een betaalpauze is niet het enige middel waarmee banken hun particuliere klanten wat financiële ruimte geven. Banken kijken bij particulieren goed wat de persoonlijke situatie toelaat, zij hebben immers ook nog te voldoen aan een zorgplicht. 

Betalingsverkeer

De cijfers ten aanzien van het betalingsverkeer lopen wat op. Volgens Betaalvereniging Nederland gaan Nederlanders weer wat vaker op pad, doen ze meer boodschappen en winkelen ze meer online. Vooral in supermarkten en bij drogisten worden relatief veel pinbetalingen gedaan. Thuiswinkel.org meldt recorddrukte bij grote populaire webwinkels vorige week.