Inmiddels meer dan 6.000 Adviseurs Duurzaam Wonen

13 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Sinds de introductie eerder dit jaar hebben 6.200 Nederlandse hypotheekadviseurs de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen met succes afgerond. Het hypotheekgesprek wordt bij uitstek gezien als een moment om verduurzaming te bespreken met de klant. Goed opgeleide adviseurs zijn beter in staat de mogelijkheden toe te lichten en derhalve consumenten stappen te laten zetten in verduurzaming.

Volgens De Hypotheekshop wonen Nederlanders gemiddeld vijftien jaar in hun huis. Waar veel huizen in Nederland best een stukje verduurzaming kunnen gebruiken – het gemiddelde energielabel van Nederlandse woonhuizen is C – kijken mensen vaak toch ook op tegen zowel de kosten als de inspanningen. Met het gevolg dat verduurzaming op de lange baan wordt geschoven. 

Wat is nu een beter moment dan het adviesgesprek om knopen door te hakken, kort voor het moment dat mensen hun intrek nemen in hun nieuwe stulpje en toch al allerlei zaken aan het regelen zijn? Met die gedachte hebben Rabobank en CMIS Franchise de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen ontwikkeld, om duurzaamheid op het juiste moment en met de juiste kennis bij consumenten onder de aandacht te brengen. Het onderstreept tevens het belang van de financieel als aanjager van duurzaamheid.

“In tijden dat de hypotheekrentes historisch laag zijn gaat de advisering van een hypotheekadviseur steeds vaker over de totale woonlasten”, legt Corné van de Sande uit, financieel adviseur adviseur bij De Hypotheker in Doetinchem. “De opleiding Adviseur Duurzaam Wonen sluit daar perfect bij aan. Door verduurzaming kan met een kleine toename van de financieringslast, de totale woonlast flink omlaag. Beter voor de portemonnee, het wooncomfort en niet onbelangrijk het milieu.”

De training geeft adviseurs naast nieuwe kennis ook de tools klanten goed inzichtelijk te maken welke voordelen verduurzaming heeft én hoe klanten hiervoor te enthousiasmeren. “Gezien de extra financieringsmogelijkheden lukt het eigenlijk altijd om verduurzaming mee te financieren. Maar ook de overige financieringsvormen zoals de Energiebespaarlening en de subsidies komen uitgebreid aan de orde”, aldus Van de Sande.

Enorm besparingspotentieel

Gezien het feit dat er in Nederland jaarlijks honderdduizenden hypotheekgesprekken plaatsvinden is de winst snel uit te tellen. Als al deze gesprekken leiden tot slechts één treetje hoger op de energielabel-ladder, dan kan men spreken van een enorm energiebesparingspotentieel. 

Twan Theuns van De Hypotheker Heerenveen geeft aan dat duurzaamheid een vast onderdeel hoort te zijn van ieder adviesgesprek over hypotheken. “Dit geldt zowel bij aankoop, verbouwen of renteherziening. Ik vind dat dit tot de verantwoordelijkheid van een adviseur behoort. Nu is het de tijd voor duurzaamheid, zorg ervoor dat je kennis in theorie en praktijk op peil is. Hiermee help je jouw klanten naar een duurzamere toekomst”, spoort hij adviseurs aan.