ABN AMRO: 'Sterk herstel horeca in tweede helft 2021'

02 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Maandag maakte het CBS bekend dat de omzet in de Nederlandse horeca in 2020 met ruim een derde (33,9%) is gedaald. Volgens 65 regionale afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de situatie niet langer houdbaar. Afgelopen week riepen ze cafébazen op tot actie, namelijk het openen van de terrassen per 2 maart. Of we vandaag nou wel of niet op het terras zullen zitten, ABN AMRO presenteerde gister haar economische prognose, waaruit blijkt dat de horeca zich pas in de tweede helft van dit jaar zal herstellen.

Twee herstelscenario’s

De bank gaat in zijn prognose uit van twee scenario’s. In het ‘basisscenario’ opent de horeca begin juni haar deuren, in het ‘negatieve scenario’ zal dit pas in september gebeuren. In het geval de (her)opening in juni plaatsvindt, wordt voor 2021 een groei van 40% ten opzichte van vorig jaar voorspeld. In het slechtste geval blijft de groei beperkt tot 20%. In beide gevallen verwacht ABN dat de sector relatief sterk zal opveren, maar dat het niet genoeg is om de sterke daling van 2020 goed te maken.

Volgens ABN AMRO staan mensen te trappelen om weer activiteiten buiten de deur te ondernemen. In haar prognose verwacht ABN dat de consumptie in het derde kwartaal met 1,8% stijgt en met 4,1% in het tweede kwartaal. Over het hele jaar gezien verwacht de bank een consumptiekrimp van 0,3% in het basisscenario en een krimp van 5,4% in het negatieve scenario. ABN stelt dat de consumptie in 2022 weer op een normaal peil zou moeten staan.

ABN AMRO: 'Sterk herstel horeca in tweede helft 2021'

Meer faillissementen, stijgende werkloosheid

ABN stelt in haar prognose dat de belangrijkste vraag vooral draait om welke cafés en restaurants na de lockdown zonder overheidssteun kunnen overleven. Zodra de steunmaatregelen stopgezet worden, dreigen bedrijven alsnog failliet te gaan omdat ze hun opgelopen schulden niet kunnen aflossen. ABN verwacht in haar voorspelling dat de piek van faillissementen in het voorjaar van 2022 ligt, mogelijk moeten dan vijftienhonderd horecazaken definitief hun deuren sluiten.

Deze faillissementen, gekoppeld met het stopzetten van de NOW-steun, zorgen vervolgens voor een toenemende werkloosheid. Volgens de prognose zou het percentage mensen zonder werk dit jaar kunnen oplopen tot 5,5% van de beroepsbevolking, tegenover 3,6% nu. Hoewel de werkloosheid de afgelopen maanden flink daalde, is deze daling volgens ABN tijdelijk. Tot slot verwacht de bank dat de Nederlandse economie dit jaar met 2,1% zal groeien en op het einde van het jaar weer ongeveer op het niveau van voor de crisis zal staan.

Toch is het mogelijk dat de prognoses voor de horeca binnenkort alweer de prullenbak in kunnen. Hoewel Ferd Grapperhaus horecazaken die morgen zonder toestemming haar deuren openen dreigt te beboeten, hebben de actiegroepen hun protest nog niet ingetrokken. Ook vanuit de Tweede Kamer neemt de druk toe om de terrassen per 15 maart te openen. Wellicht zitten we dus niet in juni, maar in maart al legaal op de terrassen, aanzienlijk eerder dan de prognose van ABN. Uiteraard wel op gepaste afstand van elkaar.