Bewaarinstelling Knox krijgt groen licht van AFM

21 mei 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft beleggingsonderneming Knox een vergunning verleend. Dankzij de vergunning kan deze coöperatie van vermogensbeheerders brokerage activiteiten verrichten en als bewaarinstelling fungeren.

Knox, dat geen winstoogmerk zegt te hebben, werd in oktober 2019 opgericht. Het bedrijf, dat gebruikmaakt van de technologie van Fintech B2B provider Blanco, is puur gericht op vermogensbeheerders. Doordat bankonafhankelijk wordt gewerkt ziet het bedrijf kansen om efficiënt en kostenbeheersend te werken.

Continuïteit

Pieter Aartsen, CEO van Knox en voormalig bestuurder bij BinckBank, laat weten dat er genoeg reden is tot samenwerking tussen vermogensbeheerders. “Door samenwerking in Knox is continuïteit gewaarborgd en kunnen vermogensbeheerders efficiënter en goedkoper werken.” 

Bewaarinstelling Knox krijgt groen licht van AFM

Over het bankonafhankelijk werken zegt hij: “De dienstverlening van de huidige depotbanken aan zelfstandige vermogensbeheerders behoort niet tot de kernactiviteiten van de bank.” Volgens hem hebben depotbanken als kernactiviteit vermogensbeheer en zijn ze dus “concurrent”. Hij vult aan: “Daardoor rekenen ze aan onafhankelijke vermogensbeheerders hogere kosten, staat innovatie niet bovenaan de agenda en is er geen garantie op continuïteit van deze activiteiten.”

Coöperatief

Joost Walgemoed, CEO van fintech-bedrijf Blanco, bedacht en financierde het concept Knox. In een gezamenlijk persbericht stelt hij onder meer dat samenwerking kostenbesparend is voor de leden van Knox en dat “de leden tegelijkertijd coöperatief een digitaliseringsslag maken op een technologieplatform dat KYC, portfoliomanagement en effectenadministratie combineert”.

Bij aanvang van de dienstverlening zijn er tenminste 25 vermogensbeheerders bij Knox aangesloten.