ABN AMRO introduceert nieuwe dienst: 'Snel betaald'

27 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door de coronacrisis moeten veel ondernemers langer wachten op betalingen van andere bedrijven. Meer dan de helft van de bedrijven geeft aan niet in staat te zijn om facturen altijd op tijd te kunnen betalen. ABN AMRO biedt voor deze situaties een oplossing met behulp van een nieuwe dienst: ‘Snel betaald’. Volgens de bank is deze nieuwe dienst ook nuttig voor bedrijven die extra liquiditeit nodig hebben ten behoeve van hun groei.

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal bedrijven dat een factuur niet op tijd betaalt behoorlijk gestegen. Kredietverzekeraar Atradius berekende in november vorig jaar dat 56% van de bedrijven een factuur te laat betaalt, ten opzichte van 32% voor de crisis. De betaaltermijn lag op dat moment gemiddeld 25 dagen langer. In april van dit jaar bleek tevens uit de Kleinbedrijf Index dat 51% van de kleine ondernemers zijn rekeningen niet op tijd betaalt.

‘Snel betaald’

Ondernemers kunnen nu via ABN AMRO internetbankieren per individuele factuur kiezen of zij deze aan de bank willen overdragen. In andere woorden: de bank schiet het bedrag voor. Bij het selecteren van een factuur staat 90% van het bedrag binnen een dag na goedkeuring op de rekening. De overige 10% volgt als de debiteur heeft betaald. De ondernemer betaalt hiervoor per factuur een fee van gemiddeld 2,4% en heeft geen omkijken naar de afhandeling van de rekening. De maximale fee is 4%.

ABN AMRO introduceert nieuwe dienst: 'Snel betaald'

Volgens de staatsbank is de nieuwe functie met name voor startende en kleine ondernemers een interessante en flexibele optie, omdat factoring-oplossingen of kredietverlening minder interessant zijn voor het cashflow management van deze groep.

Patrick Pfaff, MT lid Commercial Banking ABN AMRO, legt uit: “Het voordeel van deze ‘Snel Betaald’-oplossing is dat de ondernemer per factuur tegen een transparante fee elke keer de afweging kan maken of bevoorschotting nodig is. Hiermee zit hij zelf aan het stuur van zijn cashflow positie.”

Snelle groeiers

De bank stelt tevens dat de nieuwe dienst ook handig is in andere situaties, bijvoorbeeld voor snel groeiende bedrijven. Volgens Pfaff kunnen snelle groeiers de kredietfaciliteiten overslaan, omdat zij hun groei kunnen financieren met eigen geld doordat zij direct worden betaald. “In de pilotfase was er een bezorgbedrijf dat in acht maanden groeide van één naar twaalf bestelbussen. Doordat de betalingen van zijn klanten direct binnenkwamen, kon de ondernemer de aankoop van deze busjes financieren met eigen geld.”