Funding Options lanceert mkb-kredietmarktplaats voor duurzame financiering
Funding Options heeft een marktplaats gelanceerd voor groene financiering om ondernemers te helpen bij het vinden van financiering die past bij de realisatie van hun duurzame doelstellingen. Het mkb levert 65% van de toegevoegde waarde in de bedrijfseconomie en speelt daarom dan ook een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen – het realiseren van 95% minder CO2-uitstoot in 2050, ten opzichte van 1990.
Ondernemers uit het mkb kunnen op de duurzame financiering-marktplaats krediet aanvragen voor investeringen in groene assets, bijvoorbeeld zonnepanelen of elektrische voertuigen. Kredietverstrekkers worden gematcht met ‘groene bedrijven’, die bezig zijn met de verduurzaming van hun dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld door over te schakelen op hernieuwbare energie. Het platform verbindt tevens ‘groene bedrijven’, die aantoonbaar duurzame producten of diensten leveren, met de juiste financieringspartner.
Volgens Funding Options-CEO Simon Cureton bevindt zijn bedrijf zich in een bevoorrechte positie in de mkb-kredietmarkt, waardoor men vraag en aanbod van groene financiering goed kan samenbrengen. “Zo krijgen mkb’ers met de juiste, groene financieringsopties een extra steuntje in de rug bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Ook wordt het op deze manier makkelijker om duurzamere processen, bedrijfsmodellen en consumptiepatronen door te voeren.”
Criteria
Funding Options – een platform voor kleinzakelijke financiering – schrijft dat Environmental and Social Governance (ESG) compliance al een belangrijke beslissingsfactor is binnen vermogens- en fondsbeheer, en dat het de verwachting is dat het een “soort domino-effect” veroorzaakt op de kredietlijnen van alternatieve kredietverstrekkers. Overigens is het verstrekken van niet-financiële informatie inmiddels een standaardverplichting binnen de financiële dienstverlening van bedrijven.
Kredietverstrekkers worden door Funding Options beoordeeld op een aantal criteria, alvorens zij als ‘groene kredietverstrekker’ op de marktplaats worden gekenmerkt. Zo dienen kredietverstrekkers onder andere één of meerdere groene financieringsproducten aan te bieden of duidelijk te kunnen laten zien welke bijdrage zij leveren aan een duurzame toekomst.
Markt voor groene financiering wordt volwassener
Beequip is één van de eerste financiers die het groene keurmerk op het platform verdiend heeft. Peter Loef, co-founder en partner van Beequip, is daar trots op. “Als leasebedrijf financieren wij al jaren waar materieel en zien steeds meer bereidheid binnen de bouw, infra en logistieke sector om naar duurzame oplossingen te zoeken. Wij zorgen voor de financiering zodat onze mkb klanten kunnen verduurzamen, of ze nu een elektrische hoogwerker willen leasen of de maritieme sector willen vergroenen met een duurzame oplossing.”
“De markt voor groene financiering wordt steeds volwassener”, voegt Cureton toe. “Hierdoor wordt het voor ondernemers steeds makkelijk om op een duurzame manier zaken te doen. En daarmee kunnen ze bovendien geld besparen: kredietverstrekkers berekenen vaak een lagere rente of bieden gunstigere voorwaarden bij groene financiële producten. Vanuit ons eigen duurzaamheidsbeleid maken wij ons sterk voor een grotere rol voor ESG binnen de alternatieve kredietmarkt om de verdere vergroening van het mkb en de non-bancaire sector aan te moedigen.”
Lees ook: Vermogensbeheerders die niet inspelen op ESG-eisen verliezen klanten