DNB tikt Rabobank opnieuw op vingers vanwege tekortkomende witwascontroles

17 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Rabobank heeft bekendgemaakt dat het sinds half oktober in een ‘handhavingstraject’ zit van De Nederlandsche Bank. Volgens de toezichthouder doet Rabobank niet genoeg om witwassen te voorkomen. DNB heeft Rabobank een zogeheten voorgenomen aanwijzing gegeven en is een traject tot bestraffing gestart.

De voorgenomen aanwijzing volgt op de Last onder Dwangsom (een voorwaardelijke boete), die DNB in september 2018 heeft opgelegd aan Rabobank. De bank kreeg vervolgens bijna drie jaar de tijd om zijn antiwitwascontroles op orde te brengen. Eerder dit jaar concludeerde DNB dat Rabobank nog steeds niet aan de vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) voldeed. Daarmee werd de dwangsom (€500.000) verbeurd verklaard.

Wat de precieze gevolgen zijn van het ‘punitieve handhavingstraject’, wil zowel Rabobank als DNB niet bekendmaken. Vergelijkbare zaken hebben in het verleden bij andere banken echter tot strafvervolging door het Openbaar Ministerie geleid. ABN AMRO (€480 miljoen) en ING (€775 miljoen) schikten vervolgens voor miljoenen bedragen. Overigens kan DNB zelf ook straffen opleggen. Sindsdien hebben de banken hun risk & compliance teams sterk uitgebreid. Jaarlijks geven de banken zo’n €1 miljard uit om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

DNB tikt Rabobank opnieuw op vingers vanwege tekortkomende witwascontroles

Een voortdurend proces

In een reactie van de bank legt topman Wiebe Draijer uit dat de rol van poortwachter van het financiële systeem hoog in het vaandel van Rabobank staat. “Dat is onze verantwoordelijkheid en past bij onze maatschappelijke betrokkenheid.”

“De afgelopen jaren hebben we onze KYC-activiteiten substantieel aangescherpt. Dagelijks zetten zo’n 4.500 medewerkers wereldwijd zich onverminderd in om verbeteringen door te voeren die nodig zijn. Het bouwen van een robuuste en toekomstbestendige KYC-organisatie is een voortdurend proces en heeft onze grootste aandacht. Hierover zijn we continu in gesprek met DNB.”