Knab: ‘Ruim helft Nederlanders ziet contant geld voor 2030 verdwijnen’

04 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Maar liefst 57% van de Nederlanders denkt dat contant geld over ongeveer acht jaar volledig uit de Nederlandse samenleving is verdwenen. Tegelijkertijd hebben steeds minder mensen cash op zak: 82% van de Nederlanders heeft momenteel contant geld in hun portemonnee, in 2014 ging het nog om 95%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten.

Hoewel de meeste Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, komt uit het onderzoek naar voren dat acht op de tien respondenten het fysieke betaalmiddel liever behoudt. Zo voelt contant geld voor veel Nederlanders veiliger dan andere betaalmiddelen.

Contant geld

Hoewel contactloos betalen aan een opmars bezig is, zetten veel Nederlanders nog altijd vraagtekens bij de veiligheid van betalen met een smartphone. Zo blijkt dat slechts 28% van de ondervraagden deze betaalmethode als veiliger beschouwt dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43% van de Nederlanders.

Daarnaast ziet een kwart van alle ondervraagden de digitale munt de komende jaren zijn intrede doen als betaalmiddel in de supermarkt. Vooral jongeren zijn overtuigd van dit toekomstbeeld: ruim 1 op de 3 respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met bijvoorbeeld de Bitcoin. Mensen boven de 60 jaar zijn hierin juist weer wat terughoudender; van hen ziet 1 op de 5 dat gebeuren.

Toekomst

Volgens Knab-CEO Nadine Klokke moeten nieuwe betaalmethodes (zoals betalen met de smartphone) gezien worden als een verrijking van de bestaande mogelijkheden, niet als een vervanging. “Onze taak is het om het betaalverkeer zo veilig mogelijk te houden.”

“Maar al kan ‘betalen met de smartphone’ zeker zo veilig zijn als betalen met cash, het kan lang duren voordat de consument dat ook zo voelt. Dit onderzoek laat zien dat het goed is dat iedereen zelf kan bepalen of ze met contant geld, de betaalpas óf de smartphone betalen.”