Kredietmarkt heeft er met Adyen een nieuwe speler bij

01 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adyen heeft bekendgemaakt zijn dienstenaanbod uit te breiden. De betaaldienstverlener wil via technologieplatformen zoals eBay en Lightspeed zelfontwikkelde financiële diensten aanbieden aan het mkb, waardoor ondernemers dus ook bij Adyen kunnen aankloppen voor kredietaanvragen.

De betaaldienstverlener legt uit in te springen op de wens van mkb-bedrijven om bedrijfsprocessen zo veel mogelijk onder één dak te regelen. Hierbij kan gedacht worden aan personeelsbeleid, voorraadbeheer, kasbeheer en leningen, maar dus ook aan het verkrijgen van krediet.

Het Financieele Dagblad schrijft dat Adyen wederom een stukje van de markt van traditionele banken heeft afgesnoept. De krant legt uit dat Adyen zich bij zijn oprichting in eerste instantie op onlinebetalingen richtte. Later kwamen daar pinterminals in fysieke winkels bij, waarna het in 2019 ook betaalkaarten aanbood. Winkels kunnen sindsdien onder eigen naam betaalkaarten uitgeven, waarmee bedrijfsmatige klanten kunnen afrekenen in winkels of online.

Kredietmarkt heeft er met Adyen een nieuwe speler bij

Met het aanbieden van leningen heeft Adyen dus de volgende stap gezet om zijn dienstenpakket uit te breiden. Een woordvoerder legt uit dat het in eerste instantie alleen gaat om de financiering van werkkapitaal op de korte termijn, bijvoorbeeld een bakker die geld nodig heeft om een kapotte oven te vervangen.

“Wij hebben inzicht in de betalingsdata van de bakkerij en weten dus meteen hoeveel we voor hoe lang kunnen uitlenen, zodat die bakker een nieuwe oven kan kopen”, legt de voorlichter uit aan het FD. “We kunnen de lening snel en gemakkelijk aanbieden via het technologieplatform waarop die bakker zijn of haar zaken runt.”

De krant legt uit dat Adyen een eigen systeem heeft gebouwd dat de kredietrisico’s moet gaan beoordelen. Daarmee zou de betaaldienstverlener een andere aanpak hanteren dan hun Amerikaanse concurrenten. Bedrijven zoals Block, PayPal en Stripe bieden ook leningen aan, maar werken daarbij samen met traditionele banken die hun eigen risicomanagement hebben.