Nederland bereikt mijlpaal: vijf miljard pinbetalingen binnen één jaar

21 december 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Afgelopen week is in Nederland voor het eerst in de geschiedenis binnen één kalenderjaar de vijf miljardste pinbetaling uitgevoerd. Het vorige record dateert uit 2019 – het laatste jaar voor de coronapandemie en bijbehorende lockdowns – met 4,58 miljard pinbetalingen. Betaalvereniging Nederland verwacht dat de eindstand dit jaar op zo‘n 5,25 miljard pinbetalingen uitkomt.

Wellicht is Gijs Boudewijn de persoon die die vijf miljardste betalingen van het jaar uitvoerde. De directeur van Betaalvereniging Nederland betaalde rond het tijdstip waarop ‘het moment’ was uitgerekend met zijn smartphone in het OV.

De Betaalvereniging laat weten blij te zijn dat toonbankinstellingen na twee moeilijke coronajaren de weg omhoog hebben teruggevonden. In de coronajaren – 2020 en 2021 – stokte de teller namelijk op respectievelijk 4,48 miljard en 4,49 miljard transacties.

Nederland bereikt mijlpaal: vijf miljard pinbetalingen binnen één jaar

“Deze mijlpaal biedt een mooi moment om daar even bij stil te staan, met een nieuwe en veelbelovende toepassing van contactloos pinnen: in- en uitchecken in het Nederlandse OV met je betaalpas of creditkaart.”

De Betaalvereniging legt uit dat er de afgelopen weken rond Black Friday en Sinterklaas niet alleen vaker is afgerekend met betaalpassen dan op normale dagen in 2022, maar ook ten opzichte van dezelfde winkeldagen van voorgaande jaren.

Men benadrukt tegelijkertijd dat de drukste winkelweek van het jaar nog maar net is begonnen. De week voor Kerstmis is doorgaans de week waarin het jaarrecord voor het aantal pinbetalingen per dag wordt gebroken.