Betaalvereniging Nederland kritisch op Instant Payments-voorstellen van EC

25 januari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Betaalvereniging Nederland is kritisch op de ingediende voorstellen van de Europese Commissie voor wet- en regelgeving rond Instant Payments. Hoewel de wetsvoorstellen tot doel hebben om Instant Payments geschikt te maken voor makkelijke en breed beschikbare nieuwe betaaltoepassingen, vreest de Betaalvereniging onder meer dat de veiligheid rondom betalen in het geding komt.

Nederland is een van de eerste landen in de eurozone die Instant Payments grootschalig heeft ingevoerd. De Betaalvereniging stelt dat Instant Payments – voor enkelvoudige overboekingen via internetbankieren en mobiel bankieren – sinds 2019 het ‘nieuwe normaal’ zijn geworden. Nog altijd zou Nederland tot één van de koplopers behoren.

“Inmiddels hebben Nederlandse banken en betaalinstellingen bijna 1,5 miljard Instant Payments tussen verschillende banken uitgevoerd”, beargumenteert de belangenvereniging. “Ze hebben daarbij uitgebreide kennis en ervaring opgedaan met het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van onmiddellijke interbancaire overboekingen.”

Betaalvereniging Nederland kritisch op Instant Payments-voorstellen van EC

Betaalvereniging Nederland legt vervolgens uit dat in de voorstellen van de EC onder meer complexe eisen staan voor het aanbieden van zogeheten ‘bevestiging van begunstigde’ (in Nederland ook wel bekend als de IBAN-Naam Check) bij Instant Payments, als maatregel tegen vergissingen, fraude en witwassen. De meeste Nederlandse banken bieden dit al sinds 2017 standaard aan bij enkelvoudige digitale overboekingen, al dan niet instant.

De belangenvereniging is echter van mening dat de voorstellen van de EC onnodig veel ruimte lijken te bieden voor het omzeilen of weigeren van deze controle door betalers en begunstigden. Hierdoor zou de effectiviteit van de check in gevaar komen.

Tevens stelt men dat de voorstellen onnodige drempels opwerken bij e-commerce en aan de toonbank, wat zou kunnen leiden tot vertraging bij de brede uitrol van Instant Payments en bij het ontwikkelen van nieuwe betaaloplossingen. Precies wat de EC probeert te voorkomen.

“Op grond van ruim vijf jaar grootschalige ervaring met de IBAN-Naam Check wijzen de Betaalvereniging en haar leden de EC op mogelijkheden om deze controle eenvoudig, laagdrempelig en veilig aan te bieden”, legt de vereniging tot slot uit. “Daarbij hoeft geen afbreuk te worden gedaan aan de privacy van consumenten en de zakelijke belangen van retail-ondernemers.”