Jongvolwassen vinden belastingaangifte niet makkelijk (en ook niet leuk)

02 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” De slogan van de Belastingdienst geldt blijkbaar niet voor iedereen. Uit onderzoek van SNS blijkt dat maar liefst acht op de tien jongvolwassenen (18 tot 35-jarigen) hulp willen bij het doen van hun belastingaangifte.

Het is dan ook niet gek dat twee derde van de respondenten van mening is dat de belastingaangifte makkelijker (en ook leuker?) gemaakt moet worden. Met name de onbegrijpelijke taal zou een struikelblok vormen. Zo zou er er te weinig uitleg van onbekende woorden zijn (42%), staan er onduidelijke lange zinnen (37%) en te lange lappen tekst (31%).

De meeste jongvolwassenen geven dan ook aan extra hulp te willen, bijvoorbeeld in de vorm van een uitleg in eenvoudigere taal tijdens het doen van de aangifte of met behulp van korte social-instructie-video’s. Tevens geven acht op de tien respondenten aan meer uitleg nodig hebben over de verschillende belastingtermen, zoals de loonheffingskorting en de verschillende aftrekposten.

Jongvolwassen vinden belastingaangifte niet makkelijk (en ook niet leuk)

Ronald Pieters (Directeur Retail & Advies bij SNS Bank) legt uit dat de problemen ook in gesprekken met de jongvolwassenen naar voren komen. “We merken vaak dat klanten op het moment dat ze er mee geconfronteerd worden, bijvoorbeeld wanneer ze net een huis hebben gekocht en de hypotheekrente kunnen aftrekken, er pas achter komen dat ze veel belastingtermen niet begrijpen. Niet iedereen krijgt dit thuis of op school mee.”

Ongeduldig 

Uit het onderzoek blijkt overigens dat jongvolwassenen niet alleen worstelen met de belastingaangifte, ze blijken ook niet de tijd te willen investeren die ze nodig hebben om de aangifte zorgvuldig te doen. Maar liefst 86% wil na 1 maart zo snel mogelijk de aangifte invullen (86%) en er ook zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn (71%). Daarnaast gaat men – juist vanwege het onbegrip – er te vaak blindelings vanuit dat de gegevens van tevoren goed zijn ingevuld.

Driekwart van de respondenten (72%) denkt dat anderen bekend zijn met slimmigheidjes over het doen van de aangifte waar zij zelf niks van af weten. Ook vermoedt een derde dat zij geld mislopen omdat ze niet goed weten hoe ze de aangifte moeten invullen. Bijna een kwart van de jongvolwassenen weet dan ook niet welke aftrekposten, die je zelf moet invullen, op hen van toepassing zijn.

Omdat de kans bestaat dat zij geld mislopen, wil SNS aan de slag om de belastingaangifte voor iedereen begrijpelijker te maken. De bank heeft een begrippenlijst en video’s die moeilijke belastingtaal uitleggen online gezet. Daarnaast kunnen SNS klanten in gesprek met een groeicoach die hen helpt bij het invullen van de belastingaangifte.