Stichting NL CISO Circle of Trust ontvangt OKTT-status

10 oktober 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz heeft aan Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) een OKTT-status toegekend.

De toekenning van de OKTT-status (objectief kenbaar tot taak) stellen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het CCoT in staat om efficiënter samen te werken, doordat incident- en dreigingsinformatie tijdig gedeeld kan worden. De toekenning zorgt er tevens voor dat deze publiek-private samenwerking verder wordt geïntensiveerd.

Waar het NSCS onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt, is het CCoT een initiatief uit de private sector. De stichting werd opgericht door de Chief Information Security Officers van tien grote Nederlandse  bedrijven (waaronder ABN AMRO, ING, en Rabobank) om een bijdrage te leveren aan het vergroten van de (cyber)security awareness en weerbaarheid van in Nederland gevestigde bedrijven.

Stichting NL CISO Circle of Trust ontvangt OKTT-status

Door de wetswijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen kan het NCSC op grond van zijn wettelijke grondslag informatie over dreigingen en incidenten delen met organisaties die beschikken over een OKTT-status. Normaliter kan het NCSC dergelijke informatie alleen publiekelijk delen.

OKTT-instellingen kunnen vervolgens organisaties in hun achterban van informatie en advies voorzien. De nieuwe status stelt het CCoT dan ook in staat om de bij hun aangesloten partijen te voorzien van tijdige, actuele en relevante dreigingsinformatie.

De betrokken partijen zijn dan ook van mening dat deze samenwerking een belangrijke stap is in het verhogen van de cyberweerbaarheid van de aangesloten multinationals.