Rabobank boekt recordwinst van bijna €4,4 miljard

12 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank heeft de resultaten over 2023 bekendgemaakt. De bank heeft een nettowinst geboekt van €4,377 miljard – de hoogste winst in de 125-jarige geschiedenis van de bank en bijna een verdubbeling ten opzichte van de €2,4 miljard van 2022.

De bank dankt zijn recordwinst aan de hoge rente-inkomsten en de sterke bedrijfsprestaties. In toelichting op de jaarcijfers wordt naast de historische renteverhogingen ook gewezen op de toenemende geopolitieke spanningen en een afkoelende wereldeconomie.

De totale inkomsten stegen dit jaar met 31%, terwijl de kosten met 9% opliepen. De sterke resultaten staan niet bepaald op zichzelf: bank na bank presenteert dezer dagen klinkende cijfers. Zo maakte ING een week eerder al melding van een forse winst.

Waar vanuit de maatschappij de nodige kritiek klinkt op de hoge winsten in deze economisch zware tijden, wijst Rabobank erop dat de resultaten de bank de kans geven om meer te investeren in de transitie naar een duurzamere toekomst.

In het persbericht noemt de bank enkele bestemmingen waar een totaal van €400 miljoen over verdeeld zal worden naar aanleiding van de jaarcijfers. Zo gaat er €128 miljoen naar de verduurzaming van de woningmarkt. Hypotheekklanten met een laag energielabel kunnen een gratis energieadvies krijgen plus €1.000 om hun huis mee te isoleren.

Ook zijn er onder meer bedragen gereserveerd voor een transitiefonds voor zakelijke klanten, een duurzaamheidsbijdrage voor het mkb en eenzelfde bijdrage voor medewerkers van de bank om hun leefomgeving mee te verduurzamen.

“Een sterk bedrijfsresultaat maakt het voor ons mogelijk om meer te doen voor onze klanten en leden”, reageert Stefaan Decraene, voorzitter van de groepsdirectie Rabobank. “Het stelt ons in staat om nieuwe coöperatieve producten en initiatieven te ontwikkelen, die onze klanten helpen bij het versnellen van de energie- en voedseltransitie, en om financieel gezond te blijven.”