LexisNexis presenteert due diligence checklist
Duurzaamheid, omkoping of sancties rondom de Oekraïens-Russische oorlog – het wordt voor financiële instellingen steeds belangrijker om te weten met wie ze zaken doen. Om bedrijven uit de sector te helpen met hun due diligence-onderzoek, heeft LexisNexis een uitgebreide checklist gepubliceerd.
LexisNexis benadrukt dat financiële instellingen die opereren in het huidige wereldwijde ondernemingsklimaat rekening moeten houden met steeds strengere regelgeving in de strijd tegen omkoping en corruptie. Bedrijven met een gebrekkige due diligence-invulling, riskeren niet alleen boetes en rechtszaken, maar lopen mogelijk ook tegen strategische risico’s en reputatieschade aan.
Om al die ellende te voorkomen heeft LexisNexis een due diligence-checklist ontwikkeld. De lijst neemt bedrijven stap voor stap mee door de informatie die nodig is om een grondig onderzoek uit te voeren wanneer er een nieuwe zakelijke relatie wordt aangegaan óf wanneer er onderzoek moet worden gedaan naar potentiële of bestaande zakenpartners.
Zo benadrukt LexisNexis dat een best practice due diligence-proces een risicogebaseerd model moet volgen. Dit betekent het onderzoeken van het risico van elke klant of ketenparner en het uitvoeren van verbeterde due diligence op entiteiten met een verhoogd risico.
De eerste stap voor bedrijven zou het begrijpen van hun derde partijen zijn door de juiste vragen te stellen. Hierbij moet ten eerste gedacht worden aan de vraag in welke landen het bedrijf zaken doet en of er buitenlandse zakelijke relaties worden onderhouden. Zo ja, dat moet er worden nagegaan of buitenlandse wetgeving van toepassing is op het bedrijf.
Het overzicht van LexisNexis helpt hierbij, door een uitgebreide samenvatting te geven van relevante wet- en regelgeving in tal van landen rondom de thema’s van omkoping en corruptie én ESG. Sowieso benadrukt LexisNexis in zijn checklist dat ESG-factoren steeds belangrijker worden in het due diligence-proces.
Daarnaast geeft LexisNexis uitgebreid advies hoe bedrijven hun due diligence-systeem het beste kunnen inrichten, welke informatie daarvoor nodig is (en waar deze informatie gevonden kan worden), met welke interne en externe risico’s rekening gehouden moet worden en welk type due diligence-oplossing het beste bij bepaalde bedrijven past.
“De tijd en moeite die gemoeid is met het verbeteren van jouw due diligence proces wegen ruimschoots op tegen de kosten van een falende due diligence - om nog maar te zwijgen over de zakelijke kansen en vertrouwde relaties die voortkomen uit een reputatie van transparantie en compliance”, aldus LexisNexis.
De volledige checklist van LexisNexis is hier te vinden.