Winst ABN AMRO over eerste kwartaal komt uit op €674 miljoen

16 mei 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De winst in het eerste kwartaal van ABN AMRO is sterk gestegen. Waar de bank vorig jaar over dezelfde periode nog een winst boekte van €523 miljoen, eindigt de teller in 2024 op €674 miljoen (+29%).

Zo profiteert ABN AMRO nog altijd van de huidige renteomgeving, waarbij banken meer geld verdienen aan de ontvangen rente over het geld dat ze stallen bij de ECB, dan dat ze uitbetalen aan hun klanten. Al met al kwam dat verschil in het eerste kwartaal van dit jaar uit op ruim €1,5 miljard in het voordeel van de bank.

Daarnaast steeg de hypotheekportefeuille met €800 miljoen. ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen de komende tijd verder de lift in gaan en dat het aantal hypotheekaanvragen oploopt.

Winst ABN AMRO over eerste kwartaal komt uit op €674 miljoen

"Dat heeft ook te maken met het feit dat huishoudens ook in staat zijn hypotheken af te sluiten", legt CEO Robert Swaak uit. "Die eerste voorzichtige indicaties van aankopen van met name de starters, waar wij ook een groot aandeel in hebben, die zie je doorkomen. Dat betekent dat er een vertrouwen is om die financiering aan te gaan en dat wij op een juiste manier die financiering kunnen aanbieden."

Swaak toont zich tevens positief over de veerkracht van de Nederlandse economie, al blijft hij waarschuwen voor geopolitieke onzekerheden. “Die vormen een risico voor de groei- en inflatievooruitzichten, wat van invloed kan zijn op de renteontwikkelingen.”