ASN Impact Investors publiceert Impact Report 2023: CO2-uitstoot met 7% gedaald

27 mei 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

“Wie ‘Parijs’ serieus neemt, moet nu al inzetten op de compensatie van de resterende emissies. Biodiversiteit is daarvoor echt onmisbaar, naast alle technologie die nu in ontwikkeling is.” Dat stelde Mariëtta Smid, hoofd duurzaamheid, bij de presentatie van het nieuwste Impact Report van ASN Impact Investors.

Uit het rapport blijkt dat de duurzame vermogensbeheerder het afgelopen jaar goede vooruitgang heeft geboekt bij het terugdringen van de negatieve impact die zijn beleggingen hebben op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten.

Volgens Smid zijn de doelstellingen om in 2023 met het totaal van alle beleggingen per saldo klimaatpositief te zijn en een positief effect te bereiken op biodiversiteit weer een stap dichterbij gekomen. Al met al daalde de CO2-uitstoot van de totale portefeuille met 7,3%. Inmiddels is 21,8% van het totaal aan beleggingen te beschouwen als klimaatneutraal – in 2022 was dit nog 18,2%.

ASN Impact Investors publiceert Impact Report 2023: CO2-uitstoot met 7% gedaald

Bron: ASN Bank

Desondanks benadrukt Smid dat er nog grote stappen gezet moeten worden om bij die ‘net positive’ doelstelling uit te komen. “Onze ambities gaan verder dan die van het Klimaatakkoord van Parijs”, benadrukt ze.

“Ook als we alles op alles zetten, zullen bij veel van de beursgenoteerde bedrijven en projecten waarin we investeren de emissies niet per saldo op nul belanden tegen 2030. Tegenover die ‘restuitstoot’ moeten daarom investeringen staan in activiteiten die CO2 vastleggen. Herstel en groei van biodiversiteit is daarvoor de allerbeste aanpak.”

ASN Impact Investors publiceert Impact Report 2023: CO2-uitstoot met 7% gedaald

Bron: ASN Bank

Het ASN Biodiversiteitsfonds moet daarvoor de juiste koers zetten. Met het fonds zet ASN Impact Investors onder meer in op sectoren als regeneratieve (bos)landbouw, duurzame bosbouw, duurzame zeeën en visserij en ecotoerisme. “We hebben met het fonds bewezen oplossingen ontwikkeld, het is nu een kwestie van opschalen”, aldus Smid.

De hoofd duurzaamheid doet daarvoor een beroep op de financiële sector. “Er moet meer kapitaal naar biodiversiteit. Wij hebben als pionier op dit gebied de resultaten bereikt die we in ons Impact Report verantwoorden. Nu is het tijd dat ons voorbeeld navolging krijgt. Met alleen technologische oplossingen komt een economie in evenwicht met de natuur niet snel genoeg van de grond.”