Helft van Nederlanders heeft vertrouwen in banken
Het vertrouwen in banken is toegenomen sinds 2012. Waar twaalf jaar geleden slechts 42% van alle Nederlanders vertrouwen had in banken, is dat vandaag de dag precies 50%. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
AFM-voorzitter Laura van Geest stipt aan dat banken “misschien tot hun verrassing” meer vertrouwen blijken te genieten onder de bevolking dan de Europese Unie, ambtenaren, de pers of politici.
Al met al zit het vertrouwen van Nederlanders in banken in de lift. Dieptepunt in de relatie vormen de jaren 2013 tot en met 2016, toen het vertrouwen naar rond de 35% was gezakt. Sindsdien neemt het vertrouwen langzaam maar zeker toe.
Van alle onderzochte doelgroepen eindigen banken dan ook op de zesde plek. Alleen rechters (78%), politie (77%), gezondheidszorg (75%), het leger (67%), de medemens (67%) en de gemeenteraad (52%) genieten meer vertrouwen.
Tegelijkertijd doen de Europese Unie (47%), ambtenaren (44%), de pers (37%), grote bedrijven (36%), kerken (30%), de Tweede Kamer (29%) en politici (24%) het juist slechter.
“In vele opzichten een opvallend staatje van het CBS”, aldus Van Geest.