Bunq spant kort geding aan tegen NRC na ‘sensatiebelust’ artikel

03 juli 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onlinebank bunq heeft aangekondigd een kort geding aan te spannen tegen NRC. Dit besluit volgt op een artikel waarin de krant beweert dat bunq-medewerkers zonder zakelijke reden toegang hadden tot klantrekeningen.

In het artikel werd beschreven hoe voormalige medewerkers via het samenwerkingsplatform Slack verklaarden dat het “te verleidelijk” was om niet in de rekeningen van klanten te kijken. Dit leidde tot verontwaardiging. Volgens de onthullingen werden niet alleen willekeurige rekeningen ingezien, maar ook die van bekende personen en collega's. Deze incidenten roepen vragen op over de integriteit binnen bunq.

Bunq-CEO Ali Niknam reageerde fel op de publicatie en betwistte de juistheid van de gepresenteerde feiten. Hij bekritiseerde vooral het besluit van NRC om namen van betrokken medewerkers openbaar te maken.

Bunq presenteert winst én nieuwe kapitaalinjectie

“De afgelopen tijd is bunq veel in het nieuws”, verzucht Niknam in een bericht op LinkedIn. “Helaas maar al te vaak negatief. Naar onze mening is dat regelmatig op onjuiste gronden. Met feiten die aantoonbaar verkeerd zijn, of uit het verband zijn gerukt.”

In het bericht kondigt Niknam tevens de stap naar de rechter aan. Deze stap volgt op een brief die de bank afgelopen week naar het NRC stuurde als eerste respons op de aantijgingen.

In de brief eiste Niknam dat de namen van medewerkers verwijderd zouden worden, evenals de citaten uit de Slack-discussie en andere feitelijke onjuistheden. Inmiddels heeft NRC de namen geanonimiseerd. Wel blijft de krant bij de berichtgeving. Adjunct-hoofdredacteur Melle Garschagen verklaarde: “Onze berichtgeving over bunq is maatschappelijk relevant en een voorbeeld van goede onderzoeksjournalistiek.”

Reacties

Na de Autoriteit Persoonsgegevens en demissionair minister Van Weyenberg reageerde ook Tuchtrecht Banken in een persbericht op de beschuldigingen. De instantie stelt dat bunq geen meldingen van misstanden heeft gedaan.

In hun verklaring wordt benadrukt dat het zonder zakelijke redenen inzien van klantrekeningen een schending van deze eed is, en dat dergelijke schendingen vrijwel altijd leiden tot tuchtrechtelijke sancties.

Wordt vervolgd…

De zaak krijgt ongetwijfeld een vervolg. Niknam stelt zich in elk geval strijdbaar op: “Door de jaren heen ben ik er zelf gewend aan geraakt: de vele karaktermoorden (of pogingen daartoe) op mijn persoon. Iets wat niet normaal zou moeten zijn, is het helaas wel geworden. MAAR - ik weiger te accepteren dat míjn mensen hetzelfde lot wacht. Je blijft van m’n bunqers af!”

Wat dit betekent voor de betrokken medewerkers en de algemene reputatie van bunq valt nog te bezien. Bunq heeft aangegeven significante veranderingen door te voeren om de beveiliging te versterken, in reactie op recente zorgen over de beveiliging en klantenservice van de app.