ACM roept ondanks kritiek grootbanken op tot verandering spaarmarkt

25 juli 2024 Banken.nl

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft na een rondgang langs de grootbanken haar definitieve rapport over de spaarmarkt gepubliceerd. Hoewel de grootbanken het bepaald niet eens zijn met de conclusies in het rapport, houdt de toezichthouder vast aan zijn kritiek op de Nederlandse spaarmarkt.

Afgelopen najaar kondigde de ACM het onderzoek aan, omdat de groei van de spaarrentes achterbleef bij de rente van de Europese Centrale Bank. De toezichthouder suggereert dat grootbanken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING hun spaarrentes mogelijk stilzwijgend op elkaar afstemmen, wat kan duiden op kartelvorming en een oligopolie. Dit beperkt volgens de ACM de concurrentie op de spaarmarkt.

Het uiteindelijke rapport blijft erbij dat grootbanken weinig moeite doen om spaarklanten te behouden. Om dit te veranderen, roept de ACM de overheid op om in te grijpen. De toezichthouder acht het noodzakelijk dat er snel nationale maatregelen komen, aangezien wachten op Europese wetgeving te lang zou duren.

ACM roept ondanks kritiek grootbanken op tot verandering spaarmarkt

Concrete voorstellen zijn onder meer: betere informatievoorziening aan klanten, een verbod op koppelverkoop van betaal- en spaarrekeningen, en een verbeterde overstapservice voor spaarklanten.

Reactie grootbanken

De grootbanken reageerden fel op het eerdere conceptrapport van de ACM. Ze verwijten de ACM onvoldoende kennis van de financiële sector te hebben en noemen de argumenten ‘drogredenen’. ING bekritiseerde de methodologie van het onderzoek en Rabobank betoogde dat het rapport eenzijdig is. ABN Amro legde de nadruk op de noodzaak van gezonde winsten voor hun maatschappelijke rol.

De banken ontkennen tegelijkertijd dat er sprake is van stilzwijgende renteafspraken en wijzen op voldoende keuze voor consumenten, waaronder buitenlandse banken. Volgens hen zijn de lage spaarrentes het resultaat van een overvloed aan liquiditeit in de markt, waardoor er minder noodzaak is om te concurreren met hogere spaartarieven.

Reactie kleinere banken

Ondertussen juichen kleinere banken en nieuwkomers de oproep tot meer concurrentie toe. Brand New Day bijvoorbeeld hoopt dat er snel een Europees depositogarantiestelsel komt om de concurrentiedrempels te verlagen.

Online banken zoals Revolut en Bunq onderschrijven veel van de conclusies van de ACM, maar maken zich zorgen dat extra regelgeving hun positie zou kunnen verzwakken.

Ondanks de vele kritieken blijft de ACM dus bij haar standpunt dat de marktwerking op de spaarmarkt gelijkenissen vertoont met een kartel. De toezichthouder roept dan ook op tot maatregelen om de markt transparanter en competitiever te maken, ten voordele van de consument.