IG&H ziet kentering in hypotheekmarkt doorzetten

22 februari 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

De hypotheekmarkt kakt steeds verder in. In de tweede helft van 2022 nam zowel het aantal verstrekte hypotheken als de hypotheekomzet verder af met respectievelijk 21,0% en 19,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Daarmee komt het aantal verstrekte hypotheken in het laatste kwartaal van 2022 uit op 94.000. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H.

Uit het onderzoek blijkt dat met name over- en bijsluiters hun ‘hypotheekwensen’ even op een lager pitje hebben gezet; de hypotheekomzet van deze groep daalde in de tweede helft van 2022 met maar liefst 53,3%.

Al met al daalde het volume van verstrekte hypotheken in ons land het afgelopen jaar met 10,3%, naar 462.000 hypotheken. Vooral het laatste kwartaal van afgelopen jaar zou daar verantwoordelijk voor zijn, in deze periode daalde onder meer de hypotheekomzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 31% naar €30,8 miljard.

hypotheekmarktontwikkeling

Onderzoekers van IG&H verklaren de daling hoofdzakelijk aan de hand van de sterke daling onder over- en bijsluiters. De huidige hoge rentes zouden het namelijk onaantrekkelijk maken om een hypotheek over te sluiten. Een groot contrast met de eerste helft van 2022, toen consumenten vanwege de lage rentes nog massaal gebruikmaakten van een hypotheekoverstap.

“De rente stijgt sinds het einde van 2021, waardoor veel huizenbezitters hun hypotheek vanaf dat moment hebben overgesloten”, legt IG&H-Director Chris van Winden uit. “Dit verklaart het hoge aantal over- en bijsluiters in de eerst helft van 2022.”

aantal hypotheken per type sluiter

Kansen voor starters nemen toe

Overigens is niet voor iedereen alles kommer en kwel op de hypotheekmarkt. De positie van starters is in de tweede helft van 2022 juist verbeterd: het aantal verstrekte hypotheken steeg met 9,5% ten opzichte van de eerste helft van afgelopen jaar.

Al zijn die positieve cijfers van deze groep niet genoeg om de algehele daling teniet te doen. Want het totale aantal verstrekte hypotheken nam over dezelfde periode af met 17,9%. Desondanks stelt IG&H dat de kansen van starters op de woningmarkt het afgelopen half jaar in elk geval zijn verbeterd.

Gemiddelde hypotheeksom

Uit de analyse komt verder naar voren dat de gemiddelde hypotheeksom (exclusief losse overbruggingshypotheken) in het laatste kwartaal van 2022 is afgenomen naar €392.000, een daling van 1,4% ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Ondanks de lichte daling in het afgelopen kwartaal, kwam de totale gemiddelde hypotheeksom in 2022 uit op €384.590, een stijging van 5,9% vergeleken met 2021.

Trendbreuk

De gemiddelde hypotheeksom per type sluiter is in het laatste kwartaal van 2022 voor alle type sluiters gedaald. Tot het derde kwartaal van 2022 was er juist een stijgende lijn zichtbaar in de gemiddelde hypotheeksom. Dat betekent volgens IG&H een verandering van de trend voor de starters en doorstromers.

Top 10 grootste verstrekkers

Rabobank neemt tweede plek over

Tot slot blijkt uit de IG&H-kwartaalupdate dat de podiumplukken qua hypotheekverstrekkers opnieuw zijn herverdeeld. Zo heeft Rabobank de tweede plek van ABN AMRO in de top 10 overgenomen. ABN AMRO is op zijn beurt juist de sterkste daler van het afgelopen kwartaal: het marktaandeel van de bank nam met 1,8% af.

Ook Lot Hypotheken en Florius beleefden geen sterke periode; hun marktaandeel nam af met respectievelijk 1,0% en 1,5%. Lloyds Bank, Rabobank en Aegon zijn daarentegen weer de sterkste stijgers in het vierde kwartaal van 2022.