NVB publiceert Sector Standaard voor automotive-branche

23 september 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een nieuwe 'Sector Standaard' gepresenteerd voor de automotive sector. Deze is bedoeld om bankzaken voor ondernemingen uit de autobranche te vereenvoudigen en richt zich vooral op het klantonderzoek in het kader van witwassen en terrorismefinanciering.

De Sector Standaard Automotive biedt een raamwerk voor banken om klantonderzoek effectiever en efficiënter uit te voeren. Dit gebeurt door gebruik te maken van risicofactoren, zoals het gebruik van contant geld, om het onderzoek beter af te stemmen op de werkelijke risico's.

Het doel van de Standaard is om onterechte maatregelen tegen bonafide ondernemers te vermijden en tegelijkertijd te voorkomen dat criminelen het financiële systeem misbruiken.

NVB publiceert Sector Standaard voor automotive-branche

De betrokken organisaties bij het ontwikkelen van de standaard zijn onder andere BOVAG, VSV, TTN, VNO-NCW, MKB-Nederland, DNB en het ministerie van Financiën.

“Met deze Sector Standaard voor de automotive industrie hebben we de handen ineengeslagen met de sector, de toezichthouder en andere stakeholders”, reageert Helène Erftemeijer (sector coördinator anti-witwassen bij de NVB). “De sleutel voor het bereikte resultaat met deze nieuwe Sector Standaard Automotive ligt in het feit dat we dit samen hebben gedaan.”

Ook BOVAG-algemeen directeur Peter Niesink ziet de standaard als een positieve stap: “De nieuwe Sector Standaard Automotive van de NVB is een stap vooruit voor betere toegang tot bankdiensten in de automotive branche. Het vermindert onnodige regeldruk en zorgt ervoor dat bonafide ondernemers niet onterecht worden benadeeld.”

Klik hier om de volledige Standaard te bekijken.