Vertrouwen, maar weinig planning: Europese miljonairs over hun vermogen
Hoewel veel vermogende Europeanen positief zijn over de toekomst, blijkt dat een groot deel van hen de financiële planning nog niet op orde heeft. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Quintet Private Bank (het moederbedrijf van InsingerGilissen) en BlackRock.
Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de nog werkzame vermogenden in Europa nog geen begin heeft gemaakt met een financieel plan voor na hun pensioen. Zelfs onder degenen die wel al stappen hebben gezet richting een pensioenplan, geeft de helft aan dat dit plan nog verre van compleet is.
Opvallend hierbij is dat multigenerationele vermogenden — zij die hun vermogen hebben geërfd — vaker een start hebben gemaakt met hun financiële planning dan degenen die hun vermogen zelf hebben opgebouwd.
Een ruime meerderheid van de vermogende respondenten wil het vermogen doorgeven aan de kinderen, maar slechts een beperkt deel van hen heeft hiervoor een volledig uitgewerkt plan.
Per land zijn er verschillen: in Duitsland heeft een relatief groot percentage een dergelijk plan, terwijl Nederland onderaan eindigt met slechts 29%. Dit duidt op een wijdverspreide behoefte aan betere planning en begeleiding bij het overdragen van vermogen.
Bespreken
Een ander thema dat in het onderzoek naar voren komt, is de leeftijd waarop vermogende ouders het gesprek aangaan met hun erfgenamen over het familiekapitaal. Gemiddeld wordt 24 jaar als de geschikte leeftijd gezien om het gesprek te openen, terwijl Nederlandse respondenten vinden dat dit beter kan wachten tot hun kinderen 27 jaar zijn.
In werkelijkheid blijken Europese miljonairs echter vaak te wachten tot hun kinderen gemiddeld 21 jaar oud zijn voordat ze dit gesprek aangaan.
Ook hier zien we een verschil tussen multigenerationele en eerste-generatie-vermogenden: multigenerationele vermogenden voeren de gesprekken met hun kinderen vaak al op jongere leeftijd.
Verschillen in beleggingsstrategieën
De resultaten tonen dat vermogende particulieren in Europa uiteenlopende beleggingsstrategieën hanteren. Meer dan de helft van de respondenten die zich richten op vermogensgroei belegt in aandelen of vastgoed om hun doelen te behalen.
Degenen die inzetten op vermogensbehoud kiezen minder vaak voor risicovollere beleggingen. Van de vermogenden die investeren om groei te realiseren kiest 43% voor bedrijfsinvesteringen. Slechts 17% van de vermogenden belegt hierin met behoud als doel.
Verder beleggen zij die zich richten op groei ook in alternatieve beleggingen, zoals valuta en grondstoffen. Deze vormen een aanzienlijk deel van hun portefeuille om rendement te verhogen.
Vertrouwen in de toekomst en culturele verschillen
Opvallend is het grote vertrouwen in de toekomst: 78% van de geënquêteerde vermogende Europeanen verwacht dat hun vermogen de komende vijf jaar zal toenemen. Toch zijn er interessante verschillen: vrouwelijke respondenten verwachten bijna twee keer zo vaak als mannen dat hun vermogen juist zal afnemen.
Het vertrouwen is verder het grootst onder Britse miljonairs, die geloven dat hun beleggingen goed zullen presteren en dat ze hun vermogen succesvol kunnen beheren.
In Nederland ziet een significant deel van de vermogende particulieren hun financiële situatie voor een deel als het resultaat van geluk, een percentage dat hoger ligt dan het Europese gemiddelde. Daarbij schrijven Nederlandse vermogenden hun succes vooral toe aan hard werken en doorzettingsvermogen.
Strategische samenwerking tussen Quintet en BlackRock
De uitkomsten van dit onderzoek vallen samen met de recente samenwerking tussen Quintet en BlackRock. “Wij en BlackRock zijn verheugd dat wij deze inzichten in de verwachtingen, zorgen en ambities van Europese vermogende particulieren kunnen delen”, reageert Chris Allen, CEO van Quintet Group, waarbij hij benadrukt dat er meer privévermogen wordt overgedragen dan ooit.
Allen onderschrijft daarbij het belang van inzicht in de drijfveren en verschillen per generatie voor organisaties die families en individuen begeleiden bij het behouden, laten groeien en overdragen van vermogen.
“De uitkomsten van de enquête maken duidelijk hoe belangrijk het is om een uitgebreid financieel plan en een goed gestructureerde beleggingsportefeuille te hebben om vermogen laten groeien en in stand te houden”, vult Ivan Pascual (Head of EMEA Wealth Client Business bij BlackRock) aan.
Hij breekt hierbij een lans voor alternatieve beleggingen, “gezien de waardevolle bijdrage die deze kunnen leveren aan het verhogen van het rendement en de toegang die ze kunnen bieden tot unieke beleggingsmogelijkheden.”