InsingerGilissen: ‘Finish what we started’

12 september 2024 Banken.nl

InsingerGilissen en moederbedrijf Quintet doen binnen de beleggerswereld weer op Champions League-niveau mee. Om dat voor elkaar te krijgen heeft het bedrijf de afgelopen periode een aantal grote strategische keuzes doorgevoerd. Meest in het oog springend is de samenwerking met de grootste vermogensbeheerder ter wereld: BlackRock. We spraken erover met Iris van de Looij en Martijn Storsbergen.

Zowel Van de Looij als Storsbergen (momenteel respectievelijk Hoofd Investment & Client Solutions en Hoofd Private Banking bij InsingerGilissen) hebben hun sporen lang en breed verdiend in de financiële sector voordat zij beiden kortgeleden hun overstap maakten naar InsingerGilissen.

Van de Looij was hiervoor vijf jaar algemeen directeur bij de branchevereniging voor vermogensbeheerder DUFAS. Ook werkte ze onder meer voor Fortis MeesPierson, ABN AMRO Private Banking, Theodoor Gilissen en KBL European Private Bankers (voorloper van Quintet Private Bank).

'Meerderheid van CEO's heeft last van imposter-syndroom'

Storsbergen werkte 23 jaar bij ABN AMRO MeesPierson, waar hij onder meer de functie Head of Investments Netherlands bekleedde. In deze rol was hij verantwoordelijk voor de beleggingsspecialisten van ABN AMRO in Nederland en gaf hij leiding aan driehonderd collega’s.

Ze kennen elkaar ook van hun periode bij Fortis, waar ze beiden als managementtrainee begonnen en waar ze hun eerste schreden zetten op het gebied van private banking.

“Ik wilde wel graag weer met Martijn samenwerken”, zegt Van de Looij over hun hernieuwde associatie. “Het is voor mij als Hoofd Investment & Client Solutions heel fijn om aan de commerciële kant iemand te hebben die ook op de investment inhoud gemakkelijk schakelt.”

Champions League

InsingerGilissen valt samen met vijf andere private banks in het buitenland onder de vlag van Quintet. “Daarbij komt het regelmatig voor dat we kunnen profiteren van de expertise van ‘onze moeder’”, legt Storsbergen uit. “We maken gebruik van de schaalgrootte van Quintet, waarbij we de gelegenheid hebben om er een lokale kleur aan te geven.”

Van de Looij vertelt daarop dat die schaalgrootte een van de redenen voor haar terugkeer is geweest, nadat ze acht jaar geleden al bij Quintet in Luxemburg heeft gewerkt.  Doorslaggevend was volgens haar het partnership met BlackRock, waarbij ze benadrukt dat “dit écht een goede combinatie is”. “Hier geloof ik enorm in.”

Op de vraag hoe die samenwerking met BlackRock tot stand kwam vertelt ze dat beide partijen elkaar hebben “uitgezocht” om samen te werken aan de groei van de organisatie en dat de bundeling van krachten tussen Quintet en BlackRock “volstrekt uniek” is. Naast de extra expertise levert de schaalgrootte veel voordelen op zoals maatwerk aan de voorkant in combinatie met lagere kosten. “En dit komt allemaal ten goede aan het rendement van de cliënt”, aldus Van de Looij.

“Vanuit het beleggingsperspectief doen we mee met de Champions League van private banks in Europa”, vervolgt ze enthousiast. “En dát is een enorm krachtige propositie waarmee we in de markt staan.”

Beleggingsbeslissingen

De beleggingsbeslissingen worden gemaakt door Quintet waarbij de technologie en expertise van BlackRock worden gebruikt. Van de Looij legt uit dat er een heel proces achter zit bij Quintet met een investment organisatie van vijftig personen en een investment committee van zeven personen, waarin ook zijzelf plaats heeft. “Met deze mensen nemen we de besluiten over welke transacties we doen en welke positie we innemen.”

Daarbij wordt gebruik gemaakt van informatie en tooling van BlackRock om tot de juiste besluiten te komen. “Dus we nemen hun macrovisie mee en maken vervolgens de keuzes op basis van onze eigen beleggingsfilosofie”, aldus Van de Looij.

‘Minder risico en beter rendement, een mooie boodschap naar onze klanten toe.’

Ze benadrukt dat de samenwerking met BlackRock het beleggingsproces “enorm heeft geprofessionaliseerd”, en legt uit dat de multinational veel data heeft zoals waarderingen over markten en specifieke sectoren. “Daardoor hebben we bijvoorbeeld meer assetclasses tot onze beschikking gekregen zodat we gewoonweg veel meer expertise hebben.”

Die expertise hebben ze ook gebruikt om de samenstelling van de portefeuilles onder de loep te nemen en te optimaliseren.  Daar heeft BlackRock een “mooie tooling” voor, zegt Van de Looij. “En daarmee zijn alle risico rendementsverhoudingen van onze portefeuilles verbeterd. Minder risico en beter rendement, wat meteen ook een mooie boodschap is naar onze cliënten toe.”

Geopolitieke ontwikkelingen

Bij beleggingsbeslissingen spelen diverse factoren een rol. Een onderwerp dat veel cliënten aankaarten en wat ook zeker wordt meegenomen in de beleggingsstrategie is geopolitieke onzekerheid. “We zijn optimaal gespreid in onze portefeuilles om eventuele onrust in markten op te kunnen vangen”, legt Van de Looij uit. “We zijn relatief voorzichtig en dat komt door de geopolitieke spanning die er momenteel is.”

Ook Storsbergen ziet dat geopolitieke spanningen hun uitwerking niet missen bij klanten, al kan dat per cliënt behoorlijk verschillen, bijvoorbeeld over de bereidheid om een bepaald risico aan te gaan. “InsingerGilissen is een echt betrokken familiebank. We begeleiden cliënten en de generaties na hen bij het nemen van financiële beslissingen. Wij doen dat een-op-een in een persoonlijk contact en dat is waar we ons ook echt op onderscheiden als private bank. We bespreken veranderende situaties met de cliënt en we kunnen vervolgens onze propositie daarop aanpassen. Wij leveren maatwerk.”

Volgens Storsbergen is het voor cliënten belangrijk om over veranderende omstandigheden en de potentiele zakelijke- of persoonlijke impact te praten. Dat kan zijn over een mogelijke bedijfsoverdracht, overdracht van het vermogen, goed doen voor de maatschappij of een verandering in de privésituatie. Allemaal belangrijke onderwerpen die consequenties kunnen hebben voor de cliënt, zijn of haar omgeving en de uiteindelijke invulling van de portefeuille. “Die vertaling is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de cliënt zich comfortabel voelt met hoe hij of zij met het vermogen omgaat.”

ESG

Een ander onderdeel dat leeft bij cliënten is duurzaamheid. “Beleggen is een middel om tot een bepaalde doelstelling te komen”, formuleert Storsbergen. “Aan ons de taak om helder te krijgen hoe onze cliënten hun vermogen willen aanwenden. Duurzaamheid of andere ESG-gerelateerde onderwerpen worden daarbij steeds belangrijker.”

InsingerGilissen wil haar propositie op ESG-gebied verder uitbreiden. Ze merken dat mensen steeds meer weten van duurzaamheid doordat er ook steeds meer data beschikbaar zijn.

“Cliënten kunnen ook steeds meer vergelijken met andere partijen en ze dagen ons er ook op uit”, zegt Van de Looij. “We willen ons meer op ESG-doelen gaan richten, waarbij we ook hebben gemerkt dat de ‘S’ steeds belangrijker wordt.” Volgens haar is er veel behoefte om die sociale kant meer inzichtelijk te krijgen en om beleggingen te vinden die beter aansluiten bij de sociale doelen van de cliënten     .

Private markets

Daarnaast richt InsingerGilissen zich op de uitbreiding van haar aanbod op het gebied van private markets, wat volgens Van de Looij “heel interessant” is om aan portefeuilles toe te voegen. Ze bieden steeds meer aan op dat vlak, waarbij het vorig jaar gesloten partnership met het digitaal investeringsplatform Moonfare een belangrijke rol speelt. “Daardoor hebben we makkelijker toegang tot private market beleggingen”, legt ze uit.

InsingerGilissen: ‘Finish what we started’

Door regelgeving in de vorm van ELTIF-structuren, zijn er steeds meer liquide instrumenten waardoor hun klanten ook met kleinere bedragen in private markets kunnen beleggen. “Mensen hoeven niet met twee ton te komen voordat ze mee kunnen doen met een constructie. Dat maakt het juist heel interessant om private market structuren toe te gaan voegen”, aldus Van de Looij. “Daar zijn we momenteel volop mee bezig.”

Maatwerk en persoonlijk contact

Naast de uitbreiding van hun productportfolio is ook de dienstverlening van InsingerGilissen in ontwikkeling. De geïntegreerde kijk op de persoon achter het vermogen, het persoonlijk gesprek en contact, de aandacht en tijd hiervoor blijft belangrijk en dat is ook waarop de private bank onderscheidend is ten opzichte van concurrenten. “Ik verwacht dat dat de komende jaren nog sterker wordt”, zegt Storsbergen vol overtuiging.

Ze hebben gemerkt dat ook bij jonge ondernemers, naast het digitale contact, de behoefte aan persoonlijk contact toeneemt. Volgens Storsbergen behoren gesprekken over bijvoorbeeld privésituaties en toekomstperspectief tot de normale gang van zaken bij InsingerGilissen. “Dus wij gaan op een flexibele manier met onze cliënten om.”

“Voor mij is dat ook ‘het echte private banking’”, vult Van de Looij enthousiast aan. “En ik denk dat wij daarin een heel concurrerende propositie hebben.” Dat onderschrijft Storsbergen, die daarbij nog eens het belang van de onlangs gesloten samenwerking aanhaalt: “De strategische alliantie met BlackRock onderscheidt ons waanzinnig.”

Op de vraag ten slotte welke ‘next big step’ we van InsingerGilissen kunnen verwachten, geeft Van de Looij een passend investment antwoord: “Voor dit jaar hebben we binnen onze afdeling het credo: ‘Finish what we started’. We hebben een aantal grote strategische keuzes gemaakt en de keus is nu om dát de aankomende maanden goed neer te zetten en onze cliënten zoveel mogelijk te laten profiteren.”

Meer over InsingerGilissen
Profielpagina
InsingerGilissen is een partner van Banken.nl